JUHTKIRI Sama kallis kui taksosõit

Saarte Hääl
Copy
Eurod
Eurod Foto: Arvo Meeks

Tänavu mais kirjutas Saarte Hääl sellest, et taksodega sotsiaaltransport käib vallale üle jõu. Samas loos ütles abivallavanem Liis Lepik, et sageli kasutavad inimesed sotsiaaltransporti põhjendamatult.

Kuna raha vallaeelarves napib, tõuseb teenuse omaosalus klientidele juba septembrist seniselt ühelt kolmele eurole.

Teenust hädasti vajavate inimeste pahameel kolmekordse hinnatõusu üle on mõistetav. Kuressaare-siseste lühikeste sõitude eest kolm eurot maksta on sügisest pea sama kallis kui lihtsalt taksoga sõita.

Kolme euro võrra tuleb kukrut kergendada aga vaid ühe otsa eest – edasi-tagasisõit maksab kuus eurot. Nende jaoks, kes on sunnitud sotsiaaltransporti kasutama väga sageli, on see suur summa. Näiteks liikumispuudega või pimedale inimesele, kes käib viis päeva nädalas tööl, tuleks nädalas sõidukuludeks tasuda koguni 30 eurot. Kuus teeks see kokku vähemalt 120 eurot.

Mis on lahendus? Rahanappuses valla seisukohast aitaks kindlasti see, kui inimesed oma sõite kokku tõmbaksid. Samas kõiki teenuse tarbijaid ühe mütsiga lüüa ei saa ega tohikski, sest paljudele käiksid isegi hädavajalikud sõidud siis üle jõu. Seega jääb vaid loota, et need, kel sõidusoodustust hädasti vaja, selle mõistliku omaosaluse eest ka saavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles