JUHTKIRI Sprotte süüa – kas tõesti alandav?

Saarte Hääl
Copy
Sprotid
Sprotid Foto: CISSE NOORMETS

Saarte Häälele laekunud vihje, et tänavune Saaremaa gümnaasiumi jukulaager oli ebainimlik ja noori alandav, oli pehmelt öeldes üllatav.

Jukulaager on ju aastatepikkune traditsioon, milles pea iga gümnasist on osalenud ja erinevad katsumused läbinud.

Kas tänapäeva ühiskonnas on sellised katsumused omal kohal või pigem küsitavad, sõltub arvajast. Selge on aga see, et naljakaid katsumusi on abituriendid jukudele ehk kümnendikele alati välja mõelnud pigem lõbu pärast.

Kui hull ja alandav saab olla kalasöömine või mudas roomamine? Seda enam, et sellest võib ka keelduda või üritusele üldse minemata jätta. Aga kükid, “plank” ja jooksmine? Või tantsukavaga esinemine?

Vahest on Saarte Häälele vihje saatnud inimene mõne kümnendiku eredamate emotsioonide kuulamise peale siiski üle reageerinud ja täiskasvanuna olukorda teises valguses näinud, nagu koolijuhtki tänases leheloos arvab.

Mõistagi on alkoholi tarvitamine laagris, kus selleks luba antud pole, taunitav. Samas on reeglitele sülitajaid olnud aegade algusest peale ning jukulaagrit kui sellist seetõttu hukka mõista ei ole õige.

Enamiku noorte jaoks on jukulaagris osalemine siiski sündmus, mis jääb meelde kogu eluks. See ettevõtmine aitab kümnendikel ja abituuriumil omavahel sõpradeks saada. Tõsi küll, veidi ebamugavas situatsioonis. Ebameeldivates olukordades tulevatki aga välja inimese tõeline olemus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles