Kapten Kuusk sai lõpuks käärid habemesse lüüa

Maris Pruuli
, Admiral Bellingshauseni pootsman
Copy
PRIIT KUUSK, MÄRTEN VAIKMAA JA TIIT PRUULI Saaremaa merispordi seltsi lipuga.
PRIIT KUUSK, MÄRTEN VAIKMAA JA TIIT PRUULI Saaremaa merispordi seltsi lipuga. Foto: Erakogu

Kapten Priit Kuusk ilmus 14. septembri hommikul kaptenisilda nagu suure turris habemega päike. Tal täitus viiekümnes päev laeval, polaarjoon sai öösel ületatud ja ekspeditsioonijuht Tiit Pruuli võis Loodeväila päeva lõpuks ametlikult läbituks kuulutada!

Õhtul ootas laevaperet uhke üritus – kapten ajas pidulikult maha habeme, pakkus laevaperele kaptenikapist napsi ja tehti pidulik ühispilt!

Admiral Bellingshausenist oli saanud esimene sinimustvalge lipu all Loodeväila läbinud purjelaev ajaloos. Loodeväil ehk Northwest Passage on Wikipedia andmetel mittelaevatatav meretee Atlandi ja Vaikse ookeani vahel. Üheksa kuud aastas on see täielikult jäätunud, juulist septembrini sulab paiguti just nii palju lahti, et õnnelikumad võivad läbi pääseda, aga tingimata ei pruugi. Sulamine pole ühtlane ja on aastati väga erinev. Sel aastal on läbimist üritamas 17 purjelaeva, ühe puhul on juba selge, et jäädakse Loodeväila talvituma, sest tehniliste viperuste tõttu tuleb uus jää enne peale, kui nad väila keerulisemast osast Kanada Arktikas läbi jõuavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles