MUHU UUDISSED Muhu Elav Pärand

Irena Tarvis
Copy
Irena Tarvis.
Irena Tarvis. Foto: Erakogu

Ikka terit neh. Kalendri järgi oo nüidseks sügis. Võiks arvata, et juu siis igatsorti vestivalid seks vuastaks otsas oo. Neh, kui te tõesti nõnna arvate, siis te olete petta suan. Muhulastel oo vähemasti üks vestival viel täos. Ja sie pietse äe nüid nädali lõppus. Neljabest kuni pühabeni oo Muhus pärandivestival, nimega Muhu Elav Pärand.

Ja kui juba vestival ja mitu pääva, siis sündmusi jäeb selle aa sisse ikka ühna üksjägu. Neljabe õhta kellu viiest suab Hellamoa külakeskuses Kiisa Alliki õpetuse järgi elmekiesid tiha.

Ja riede õhta kellu viiest Oade ja Eede ruumis Liiva linnas õpetab Alliki kõladega kudumist ja Uie-Jaani Kätli sukapaela tegu.

Laupa kellu kolmest kuuleb Liiva linnas juttu rookatusse tegust. Neh ja kisse teene ikka sõuksest tüöst paramini tiab kut Kapi põllalt Mulgi Mihkel, ristinimega Mihkel Ling, neh.

ja ega põle sellega jäen mitte. Sündmusi oo nädali lõppus Muhus küll ning viel. Riede kellu kahest esitletse Hellamoa külakeskuses roamatud “Hellama ja Võlla asundus”. Ja nõuksi roamatumi suab mudud sialt siis kohe osta kua. Kahessatesn eurut oo tükk. Selle ruamatu oo välja annud Muhu muuseum.

Ja laupa oo ju laat kua ikka jälle. Ikka keskel Liiva linna. Pihta akatse omingu ühessast ja mõte oo, et äkist kellu kaheks oo otsas. Juu sie näeb. Kellu kümnest oo pissike ieskava kua. Soaremaa simmanitantsu klubi poarid tulavad tantsima ja nendel oo omal karmoškamehed kua seltsis. Ja Muhust oo luban üks lõetsamies kua teestega kampa lüia.

Kellu ühestteistmest suab kalossa moalida, kis tahab. Pese omad kenad muistsed kalossid enne kenasti ää ja võta seltsi. Või mine varu kuskilt poest omale parasad. Sarapiku Triinu õpetab pilta piale juonistama. Viistesn eurut küsitse kuoliraha kua. Ja kis tahab omale kalossid tükkis Triinu kääst soeta, siis kogunisti kakskümmend viis eurut. Neh ja Kätlile tasuks siis ikka tiada anda, kis tahtvad minna ja kis kalossa kua tahtvad sialt suaja. Siis Triinu tiab varuda.

Ja mudud oo laadal õnneloos kua ja Oad ja Eed pidavad kohvikud.

Neh, ja pühabe oo tiadupärast Muhu valla sünnipäe. Ümmargust numbrit põle ja suuremad larbatskud põle kua ette nähe. Aga siiskid oo üks moekas mõte seks päävaks. Kellu ühest tasub Liiva pastoroati minna. Sial pietse äe üks suur kampas laulmine Smuuli näidendi “Atlandi ookean” lauludest. Laulusid võtvad üles ülemoalt Lauri Õunapuu ja meite oma soare noorik Koguva Laasu Kadri. Vat sõuke vägev sündmus. Üksiti valla sünnipääva auks ja muusikapääva auks kua.

Neh, olge siis munuksed!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles