JUHTKIRI Raha tuulde loopimine lõpeb

Saarte Hääl
Copy
Kuressaare linnaliini buss.
Kuressaare linnaliini buss. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Sel nädalal teatas regionaalminister Madis Kallas tasuta ühistranspordi lõpetamisest. Uuest aastast tuleb bussiga sõitjatel hakata maksma pileti eest poolteist eurot.

Arvamusi on kahetisi, kuid arvestades, et tasuta ühistranspordi eesmärk populariseerida bussisõitu ja vähendada autode kasutust ei ole kuigivõrd vilja kandnud, on see igati mõistlik otsus. Otsus lõpetada aastaid kestnud raha tuulde loopimine. Kasutab ju ühistransporti Kallase sõnul endiselt vaid viiendik Eesti inimestest.

Ühistranspordi piletitulu ei ole riigikassa jaoks kuigi suur sissetulek, ent annab siiski võimaluse teenuse kvaliteedi parandada, luua tihedam bussigraafik kohtades, kus see praegu puudulik on. Siiski arvestatakse nendega, kellele ühistransport kõige olulisem on ning kes seda enim kasutavad, ehk raha ei küsita koolilastelt ja pensionäridelt, kes ise ei teeni ning autoga ei sõida.

Tasuta ühistranspordi pooldajad on välja toonud, et selle võimaluse kadumisel kulub madalapalgalisel inimesel aastas üks kuupalk bussipiletitele. Auto ülalpidamisele kuluks aga kindlasti rohkem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles