MUHU UUDISSED Terissid ja kenad viinakuu algust!

Irena Tarvis
Copy
Irena Tarvis.
Irena Tarvis. Foto: Erakogu

Et sie inimeseloom kua ometiks sõuke viŋŋus olema sünnib! Vähemasti ilm põle küll kunagid paras. Neh, kui sa nüid kuulad!

Enne juani olli liiga kui, siis sadas ullusti ja nüid olle undrehti soe! Kallis aeg, las ta olla. Küllab ep jõva talve jälle seda irmsat lumehakutist ja ullu külma äe kiruda. Mudud oo vähä imelik, et viinakuu oo käe, aga õues oo niisamma soe kut juanibe. Aga sellepärast ep pia viel nii tohe olema mitte.

Sügisene mihklipääva laat sai sellegid poolest äe pietud. Igasugust moni olli. Mõni julgem olli ülemoalt isegid õuntega Muhuse tuln, et nie sii maha parselda. Kas nõuke äri kaubaks kua läks, seda maap tia. Aga puid ja põesuid ja isegid pähist osteti küll uduumbe kokku.

Neh, ja kui pühabe seda valla sünnipääva ja muusikapääva pieti, siis olli mudud ühna kena, et õues viel ilm soe olli. Siis es akan pastoroatis kua undrehti külm mitte. Kannatas kenaste selle lisemale kolm tundi äe. Või mis kannatas! Laul tieb rinna rõemsaks ja kui ikka ealed sojaks said, siis olli tervel kerel mõnus olemine. Ja mõuke pienike seltskond muusikuid äkist istub meite vanas pastoroatis ja seltsis mängvad ja seltsis laulvad. Ja muist masu põln enne ühteteist näingid, aga kui oo ikka tuliselt Muhus taris Smuuli “Atlandi ookeani” laulusid laulda, siis oo kõik kut üks mies rois ja rivis ja tulavad välja küll!

Neh, niipalju siis oln asidest. Aga et mis tulemas oo? Komid oo kua meite õimlased juu. Neh, kuskilt sialt Komimualt masu nie iestlased rüistes omad aegu siia tullidkid vist. Paramad elujärge otsima. Või neh, olga ete mesmuodi tahes, aga ühed soomeugrilased oo nii iestlased kut komid. Ja nüid selle kuu sihes pietse ju õimupäävi kua. Ja selle taudi oo laupa, 7. oktoobril kellu ühest Hellamoa külakeskuses külas Anna Kuznetsova. Pidada komi olema, vähemaste juurikad olla Komist. Ja taa tuleb muhulastele riakima Komi rahvariietest ja kielest ja taaga seltsis suab siis sial otsida kua, et mis oo iesti ja komi kieles ühtemoodi sõnu näituseks. Ja mõuksi kombeid oo ühesuguseid ja muid nõuksi asju. Nõnna et võtke kolm eurut seltsi ja laupa kellu üheks Hellamoale.

Vat sõuksed luod. Olge siis ikka munuksed!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles