JUHTKIRI Maaelu – hääbuv või hoogu koguv

Saarte Hääl
Copy
Lätiniidi koduvalvur.
Lätiniidi koduvalvur. Foto: Erik Tüür / Saarte Hääl

Võrreldes mõne aastakümne taguse ajaga on suur osa Kuressaarest kaugel asuvatest küladest elanikest sootuks tühjaks jäänud. Paljudes külades, nagu Tagamõisa poolsaarel asuv Lätiniidi, elab vaid paar inimest. Paraku leidub Saaremaal ka selliseid külasid, kus pole ainsatki hinge. Kui teenused on kaugel ja läheduses pole kooli-lasteaeda ega isegi poodi ning buss käib parimal juhul paar korda nädalas, siis kipub vähemalt noorem rahvas mujale.

Ometi on ääremaa külade hulgas ka vastupidiseid näiteid – need on külad, kus elanike arv hoopis kasvab, nagu Undva ja Kõruse sealsamas Tagamõisa poolsaarel. Kaunis loodus ja ühtehoidev kogukond innustab ka teisi sinna kolima. Olgugi et osa elanikest tuleb üksnes suveks. Elanikkonna kasv ei pruugi aga siiski tähendada seda, et teenuseid juurde tuleb või olemasolevaid parendatakse.

Tänases Saarte Hääles tõdeb Saaremaa tarbijate ühistu juhatuse liige Kalle Koov, et Nasva, Mändjala ja Tehumardi on küll arenevad piirkonnad, ent kõrgete ehitushindade ja üha halveneva majandusolukorra tõttu tuleb uue Nasva kaupluse ehitus edasi lükata. Liiga suur investeering. Mis maakaubandusse üldisemalt puutub, siis praeguse riikliku suhtumise juures sureb see paraku varem või hiljem välja, kardab Koov.

“Nii kaua, kui riiklikul tasandil ei saada aru, et maapiirkondades on selge turutõrge ja sinna ei tule investeeringutoetusi kaupluste uuendamiseks, ei ole ühelgi ettevõtjal võimalik maapiirkonnas mõistlikult toimetada,” leiab Kalle Koov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles