JUHTKIRI Torm kui õppetund

Saarte Hääl
Copy
Tormine taevas
Tormine taevas Foto: Saarte Hääl

Tagantjärele tarkus on küll täppisteadus, ent suurt kasu sellest ei ole. Kui kahju on juba sündinud, siis jääb üle tagajärgedega tegeleda. Ja võtta õppust – selleks, et sarnastes olukordades edaspidi targem olla.

Mida saab õppida oktoobritormist, mis meie saartel kümneid, kui mitte sadu puid murdis ja rohkem kui kahelt tuhandelt majapidamiselt elektri viis?

Kindlasti seda, et meil on asulates, kalmistutel ja elektriliinide läheduses palju suuri puid, mille seisukord vajab hindamist. Kui puu on haige, suremas või juba kuivanud, on vaid aja küsimus, millal tugevam tuul sellele saatuslikuks saab. Seega oleks tark võtta niisugused puud maha juba enne, kui need murduvad või ümber kukuvad. Kui juba suurem oks võib alla kukkudes põhjustada suurt kahju, mis siis veel puust endast rääkida.

Päästjatel ja Elektrilevi rikkebrigaadidel jagus seekordse tormi tõttu tööd enam kui küll – vaat et võimete piiril – ja kardetavasti pole neil sellest puudust ka edaspidi.

Loodetavasti ohustavad tormihaprad puud meie elektriliine tulevikus siiski märkimisväärselt vähem kui seni. On ju Elektrilevi asunud liinikoridore laiendama. Lähiaastail laiendatakse Saaremaal ja Hiiumaal kokku ligi 400 kilomeetrit liinikoridore. Lisaks sellele tehakse liinikoridoridele plaanilist hooldust – tänavu 373 kilomeetri ulatuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles