TOIT Vanaema Kaie ahjupuder tahab armastust, rahu ja sooja

Kertu Kalmus
, Saarte Hääle vanemtoimetaja
Copy
Greete (2) ja Johanna (6) söövad pudrukausid kenasti tühjaks. Vahel küsivad juurdegi.
Greete (2) ja Johanna (6) söövad pudrukausid kenasti tühjaks. Vahel küsivad juurdegi. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kui hommikul enne tööleminekut oma pudrupott toa juba soojaks kütnud ahju suust sisse lükata ja ta sinna päevaks rahusse jätta, ootab peret töölt naastes lisaks majatäiele toidulõhnale ja kodusoojusele ka suur potitäis kõhtupaitavat rooga.

Ahjupuder on pudrumeister Kaie Rõõm-Laaneti üks firmaroogadest ja käinud temaga kaasas vist terve ta elu. Juba ta lapsepõlves oli neil kodus ahiküte. “Mu isa küttis õhtuks ikka ahju ära ja ööseks visati malmpotiga mingit söögipoolist ahju, et hommikul, kui ärkad, oleks kohe midagi võtta ja ühtlasi ka tuba soe,” meenutab ta. Ahjus andis teha, mida tahes – kartulit, kaalikat, kapsast, liha, aga ka erinevaid putrusid. Toonasele ajale vastavalt peamiselt tanguputru.

Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles