JUHTKIRI Pisike, ent ohtlik

Saarte Hääl
Copy
Puuk. Pilt on illustreeriv.
Puuk. Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels

Ehkki puuk on imepisike putukas, keda ei pruugi oma kehal või riietel tähelegi panna, võib ta teha palju kurja. Juunis suri noor saarlasest ettevõtja, kes mullu puukentsefaliiti haigestus ja seejärel kuude viisi halvatuna haiglavoodis lebas.

Sama tõve tõttu on Saaremaal tänavu haiglaravile sattunud veel mitu inimest.

Ka teine puugihaigus, Lyme´i tõbi borrelioos võib tervisele korraliku põntsu panna.

Tänases Saarte Hääles jagab oma lugu Pöide kogukonnaaktivist, sellest õppeaastast kohaliku põhikooli juhi ametisse astunud Jaak Nõgu.

Tema räägitu annab tunnistust sellest, et isegi tervislikest eluviisidest ja spordist lugu pidav tegus inimene võib ühe väikese putuka hammustuse tõttu jääda väga haigeks.

Puukborrelioos olevat Eestis ja ka Saaremaal ülediagnoositud, kuna siinne statistika näitab mitu korda suuremat haigestumust kui lähiriikides. Ilmselt on see ka üks põhjus, miks osa tohtreid kuigi meelsasti patsiendile puukborrelioosi analüüsi ei määra.

Leidub neid tohtreid, kes jäävad skeptiliseks isegi siis, kui patsient kinnitab, et on puugilt hammustada saanud ja oma vaevusi kirjeldab.

Kui puukentsefaliidi vastu on end võimalik vaktsineerida, siis Lyme´i tõve ennetamiseks kahjuks mitte.

Ehkki 1998. aastal andis Ameerika Ühendriikide toidu- ja ravimiamet loa vaktsiini LYMErix müügiks, võttis tootja selle siiski turult tagasi. Pärast seda on uute vaktsiinide väljatöötamisest ja katsetamisest meedias korduvalt juttu olnud, kuid kasutusse pole need siiani jõudnud.

Nii kaua aga, kui borrelioosivaktsiini pole, on ainus võimalus haigestumist ennetada olla ettevaatlik ja iga kord pärast looduses käimist end hoolega üle vaadata.

Ja arvestada, et puugid ei peida end üksnes metsas või heinamaal, vaid neid võib leiduda ka koduõue- või pargimurul.

Olge ettevaatlikud!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles