JUHTKIRI Kaamose kõhedad varjud

Saarte Hääl
Copy
Kuressaare Lidli kaupluse lahtiolekuajad lisanduvad järgmistel pühadel
Kuressaare Lidli kaupluse lahtiolekuajad lisanduvad järgmistel pühadel Foto: Lidl

Lidli kaubandusketi jõudmine Saaremaale on kindlasti ühtede jaoks rõõm, teiste jaoks mure ja kolmandad jätab täiesti külmaks. Tõsiasi on see, et mitte ainult Kuressaare, vaid kogu Saaremaa kaubandusturul läheb kõigi osaliste jaoks kitsamaks, sest uusi tarbijaid uus pood endaga ju kaasa ei too.

Tõsiasi on seegi, et Saksa kaubandushiiu väinaületamine sattub majanduslikus mõttes vägagi tundlikku aega. Me oleme viimased paar aastat kulgenud kestvate hinnatõusude keerises, kusjuures hinnad on kerkinud doominoefektina – üks tõukab üht, teine teist, kolmas kolmandat ja siis jälle algusest peale. Statistika kuulutab küll, et hindade kõrval on kasvanud ka palgad, aga suur osa palgasaajaid ei mõista, kust selline statistika võetakse.

Igapäevaste elamiskulude kõrval pitsitab, pigem juba nöörib meid ka järjest kõrgem laenuintress, sest pikaajalised võlad on meil valdavalt euribori-põhised. Püksirihma pingutavad nii kodulaenuvõtjad kui ka omavalitsused, kelle jaoks laenuraha on paljudel puhkudel ainuke võimalus vajalikke investeeringuid teha.

See on aga tänane seis. Mis uuel aastal juhtuma hakkab, keegi väga ennustama ei kipu. Aga selge on, et erinevad maksutõusud kellelgi pead ei paita. Ja kitsikuses hakatakse tegema valikuid – kas otsitakse odavamat või jäetakse mingi kulutus tegemata. Või ikkagi kulutatakse, aga jäädakse võlgu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles