MUHU UUDISSED Muhulased ja muhukad

Irena Tarvis
Copy
Irena Tarvis.
Irena Tarvis. Foto: Erakogu

Ikka terit. Ühepääva tulli üks muhulane mo juure ja võttis natist kindi. Neh, olli kohe seda nägu, et inimesel oo mure. Ja nõnna kut olligid. “Voata, miks ometiks inimesed oskavad ütelda soarlased ja hiidlased, aga miks ep riagita änam muhulastest, öetse oopistükkis muhukad?”

Vägagid tõsine küsimus. Ikka üidasse sial palgeroamatus paljast “muhukad” ja “muhukad”. Ja ma sua inimese murest easte aru. Ma ole kua eluaa muhulane oln, misepärast mind nüid oo muhukaks kutsuma akatud? Justkut noriks kiegid muhku.

Aga kui nüid pitkemalt ja tõsisemalt mõtelda, siis kas ikka sõuke nimetus oogid moole mõteldud või mõne teesele muhulasele. Sest voata teene külg oo asjal viel. Nõnnasammati kut muhukas, nõnna aab muhulaste iŋŋe täis sõuke asi kua, kut mõni alles puari vuasta iest siia tuln inimene oma kohta muhulane ütleb. Või, oidku ete viel, et mõni muhulane nõukest muhulaseks kutsub. Aga kisne siis oo, kui naad muhulased põle? Äkist nie oogid nie muhukad? Nõnna et änam ma äda ep võta. Ja ää võttig sa kua, kis sa moole nõukest asja alisesid. Las naad olla piale muhukad. Me oleme muhulased edasi. Ja kui palgeroamatus jälle midad muhukate kääst uuritse, siis me lihtsalt ep tie nendest välja. Sest sõuke küsimus põlegid meitele mõteldud.

Teesest küljest mudud kui kiegid ikka tahab mõnda asja tõsimieli muhulaste kääst tiada suaja, siis küsigu ikka kenaste muhulaste kääst. Vat nõnna. Et kui tahetse vahet tiha, siis oo nüid sõnavara paikas.

Kellud kierti nüid jälle pimemaks. Aga Liiva linnas oo luota, et varsi, vähämaste jõuluks suab uie ja uhke valguse. Nie irmvanad tänavavalgustuse postid vahetatse uiemate vastu välja. Neh, uiema aa riistapuud võtvad ju vähäm voolu kua kut vanad. Ja lekker oo ju kallis. Nõnna et ojab jälle ühe tüki avalikku raha kokku. Majade juures tulavad uied postid pirekse rohkem tiest kaugemase, kut naad siiamaani ollid. Neh, et kui äkist ühepääva tied suab kua laiemaks aada, siis ep jäe postid jalgu mitte. Sial oo ju omingu, kui lapsed kuoli lähtvad, paras tihe rüistmine.

Aga Muhu Maja juure, sõnna Suuremõisa ristmiku juure, vallamaja akete alla istutati riede kolm kenad pissikest puud. Pitka iga ja kerged kasu nendele!

Vat sõuksed jutud ollid sedakorda. Olge ikka munuksed. Nii muhulased kut muhukad kua!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles