JUHTKIRI Kuidas raskel ajal toime tulla?

Saarte Hääl
Copy
Eurod. Foto on illustratiivne.
Eurod. Foto on illustratiivne. Foto: Shutterstock

See, et inimeste elujärg – ka Saaremaal – muutub üha viletsamaks, ei ole müüt. Raske on üksikvanemaga peredel, töötuks jäänutel ja nende peredel, üksi elavatel eakatel. Kindlasti leidub ka neid, kelle toimetulekut viimaste aastate kriisid mõjutanud ei ole. Samas kasvab kitsikuses elavate inimeste arv mühinal ja sellega koos toimetulekutoetuse taotluste hulk ja toetusteks eraldatud summad.

Tänasest Saarte Häälest saab lugeda, et sel aastal on Saaremaa vallas toimetulekutoetusteks makstud üle kolme korra rohkem raha kui kahe aasta eest. Kui 2021. a üheksa kuuga kulus Saaremaa vallas toimetulekutoetuste maksmiseks ligi 187 000 eurot, siis tänavu samal perioodil üle 515 000 euro.

Koguni pool toimetulekutoetusteks kulunud rahast on makstud Ukraina sõjapõgenikele, ehkki vallavalitsuse andmetel on neid ukrainlasi, kes vallalt abi või tuge vajanud, 150 ringis. Enamik saarele saabunud ukrainlasi saavat hästi hakkama.

Kuna praegusel, majanduslikult keerulisel ajal vabu töökohti napib, siis leidub ilmselt ka sõjapõgenike hulgas neid, kes oma oskuste ja võimetekohast tööd ei leia. Küllap on aga toimetulekutoetuse saajate hulgas ka neid ukrainlasi, kes tööle minna ei soovigi.

Kuidagi ikka hakkama saab... Saaremaa vallavalitsusel ja volikogul on põhjust muretseda – on ju vallaeelarve sel raskel ajal niigi pingeline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles