JUHTKIRI Õige mees käib arsti juures

Saarte Hääl
Copy
Meestebuss.
Meestebuss. Foto: Priit Grepp

Kui räägitakse sellest, kuidas mehed oma tervisest hoolivad, tuuakse sageli võrdluseks see, kuidas mehed oma auto tervisesse suhtuvad. Kui sõiduriistal miski logiseb või katki läheb, kiirustab meesterahvast autoomanik teenindusse, et viga kiiresti parandataks. Arsti juurde suur osa meestest aga ei kipu. Kui just surmatõbi pole. Ja mõned punnivad ka siis vastu. Sest üks õige mees ju arsti juures ei käi.

Selline mõtteviis hakkab õnneks kaduma. Miks õnneks? Paraku on just sellise mõtteviisi tagajärg see, et kui need oma tervisest mitte piisavalt hoolivad mehed lõpuks arsti juurde jõuavad, siis on paljudel juhtudel kahjuks liiga hilja.

Fakt on, et umbes poolte Eestis registreeritud surmade põhjus on vereringeelundite haigused ja teisele kohale jääb vähk. Küllap oleksid paljud neist surmadest ennetatavad, kui inimesed oma tervisele rohkem mõtleksid ning regulaarselt arsti juures kontrollis ja sõeluuringutel käiksid.

Õnneks on Eestis hakatud meeste terviseteadlikkusele suuremat tähelepanu pöörama. Juba aastaid on ka meie riigis novembris läbi viidud meeste tervisele suunatud movembri-kampaaniat.

Meedias ilmuvad kogemuslood sellest, kuidas “va sõralisele” on tänu tervisekontrolli minekule veel õigel ajal jälile saadud. Viimati ilmus selline lugu Saarte Hääles 28. oktoobril – Hannes Tali kutsus mehi üles tervisekontrolli minema.

Tänasest Saarte Häälest võib lugeda, et Viljandi haigla ja Eesti vähiliidu mobiilse androloogiakabineti vastuvõtuajad said Saaremaal kiiresti täis. Samuti kinnitab Kuressaare haigla uroloog Andres Sarjas, et mehed on tõesti muutunud terviseteadlikumaks. Sest õige mees on see, kes oma tervisest hoolib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles