Ärme külva erivajadustega inimestele kannatusi juurde, võimaldame neile tööd

Kert Valdaru
, Astangu kutserehabilitatsiooni keskuse direktor
Copy
Kert Valdaru
Kert Valdaru Foto: Erakogu

Vähem kui kahe kuu pärast lõpeb Euroopa Liidu raha eest pakutud pikaajalise kaitstud töö teenus puuduva töövõimega inimestele. Üle neljasaja kaitstud töö tegija, nende lähedased ja teenust pakkuvad organisatsioonid on ärevuses ja mures. Neil puudub teadmine, kui paljud saavad jätkata järgmise aasta algusest juba uuel töötamist toetaval teenusel. Sotsiaalministeeriumi juhtimisel luuakse uusi kohti juurde 170 inimesele, kõik ei saa enam teha jõukohast tööd turvalises ja tuge pakkuvas keskkonnas koos juhendaja abiga.

Oma olemuselt on kaitstud töö suunatud neile erivajadustega inimestele, kes ei ole suutelised püsivalt töötama tavatöökohtadel, kuid on siiski juhendamise korral võimelised tegema mõtestatud tööd ning looma läbi selle väärtusi. Astangu kutserehabilitatsiooni keskus pakub praegu kaitstud töö võimalust 28 inimesele. Esimesed katsetused kaitstud töö vallas tegime keskuses juba 2007. aastal. Alustasime lihttööga, erinevate esemete pakendamise ja komplekteerimisega. Teeme seda siiani. Enamasti allhanke korras tehtud töid on võimalik leida ka kaubanduskettidest.

2009. aastast lisandus meil puutöötuba, kus valmivad lõikelauad, pannilabidad, võinoad, maitseainekastid, lastemööbel ja puidust meened.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles