VIIMASE MÄNGU EEL Sander Laht pingeid ei tunne

Saarte Hääl
Copy
Sander Laht (paremal) ja FC Kuressaare tegevjuht Veiko Viil.
Sander Laht (paremal) ja FC Kuressaare tegevjuht Veiko Viil. Foto: Karl Jakob Toplaan/Saarte Hääl

FC Kuressaare eest 405 liigakohtumist mänginud ja 108 väravat löönud Sander Lahele jääb laupäevane kodumäng Pärnu JK Vaprusega meistrivõistlustel viimaseks ja järgmisel hooajal ründaja kollast vormi selga ei tõmba, kirjutab fckuressaare.ee.

Viimane mäng oma meeskonna eest ja kodufännide silmade all peaks tegelikult olema tavapärasest sportlikult keerulisem ja emotsionaalselt raskem. Sander Laht ise seda dramaatiliselt ei võta.

„Ma ei löö liini veel kirvega läbi ja äkki olen kunagi tagasi. Võib-olla on mul praegu võetud ka enda jaoks turvaline mõtteviis, et tegelikult ei saa kõik läbi ja tänu sellele praegu emotsionaalselt see hull pole,“ lausus ründaja, lisades, et ootab ikka võitu.

„Ma ei ütle veel, et see on nüüd kõik. Võib-olla ma puhkan aasta ja tulen mängin veel kusagil, kas siis duubli eest või äkki isegi Kures. Samas võib see olla ka lõppakord ja täna minul konkreetset vastust pole.“

14 hooaega meeste liigades mänginud 32-aastase Sander Lahe sõnul muutus elutempo liiga kiireks ning koormused kasvasid suureks ja seepärast on vaja pausi. Selle aasta algul vahetas Laht töökohta ja mehe hinnangul on ajaga läinud keeruliseks.

„Kuus aastat on möödunud tempos, kus kell 8 lähen tööle, kell 5 algab trenni ja õhtul kell 9 jõuan koju. Hetkel on minu energia otsa saanud,“ tunnistas ründaja, lisades, et hinges midagi kripeldama ei jää.

Klubi rekordnumbrid

405 liigakohtumist ja 108 väravat on FC Kuressaare rekordid. Sander Lahe hinnangul on need piisavalt suured numbrid. „Olen püsinud enamuse ajast terve ning olnud piisavalt heas vormis, et teenida pidevalt koht põhikoosseisus ja kogu aeg mängida,“ põhjendas ta saavutatut.

„Löödud väravaid on isegi palju ja ma poleks niipalju lootnud. Ma pole ju tegelikult ründaja ja olen kogu elu olnud poolkaitsja. Viimased aastad on tulnud ka rünnakul mängida, aga see ei ole minu loomulik positsioon. Samas 5-6 väravat aastas on korralik saavutus ja 108 on optimaalne summa.“

Kui Sander Lahe karjääri eredamatest saavutustest midagi välja tuua, siis võiks esile tõsta hõbemedali noorteklassis, Esiliiga B võidu ja mullu Premium liigas saavutatud viienda koha. „Karjääri parim kordaminek on see, et olen püsinud terve ja on õnnestunud kodusaart niikaua esindada,“ toob ta ise välja.

„Ega tegelikult selliseid märkimisväärseid sportlikke tulemusi pole mul ette näidata ja ma arvan, et see Esiliiga B võit – mina arvan, et me ei pidanud seal üldse olema. Aga kui juba mängisime, siis oli seal ka võit kohustuslik.“

Kui Sander Laht noorena jalgpallurikarjääri alustas, siis oli tahe jõuda välja ka Eesti koondisesse, aga see ei õnnestunud. „Tähtsal ajal olid vigastused segamas ja võib-olla on mul väljakul jäänud agressiivsusest puudu, et sellele tasemele küündida. Aga õnneks olen saanud siiani tegeleda oma lemmikalaga piisavalt hästi ja piisavalt kaua,“ tõdes ta.

Iga treener ja sats on midagi andnud

Samas on nende aastate jooksul tulnud Sander Lahel mängida erinevate treenerite juhendamisel. „Tean, et kõik on mind väga palju õpetanud,“ avaldas ründaja. „Alustades noorteklassis Janist (Važinski), siis oli Sergei Zamogilnõi väga hea treener ja muidugi lõppakordiks Roman (Kožuhhovski). Mina olin juba piisavalt vana kui Roman tuli ja mõtlesin, et võib-olla ta ei suuda niipalju juurde anda. Tegelikult on Roman minu jaoks jalgpalli olemust veelgi rohkem lahti mõtestanud ja selles mõttes on temal väga suur roll lõpuks ka tulemuste näol viimase kolme aasta jooksul. Kui Roman siia tuli, siis algul oli ka raske, aga seis on läinud palju paremaks.“

Karjääri jooksul on Sander Laht saanud koos mängida paljude ja väga erinevate meestega. Milline on aga neist parim Kure sats, kus on saanud mängida? „Eelmise aasta oma, kui saime viienda koha. Muidugi nautisin ka 2009-2010 meeskonda, kui oli juba palju saarlasi kelle pealt õppida ees. Oli nauditav ja mõnus,“ rääkis ta.

Sander Lahe hinnangul pole tänavune Kure sats mullusest nõrgem, aga tulemuste erinevusel on tema sõnul palju objektiivseid põhjusi. „Eelmise aasta Kure sats oli viimase kolme aasta töö vili,“ selgitas ta.

„Sügisel suur osa põhikoosseisust kas lõpetas või lahkus ja väga vähesed vennad jäid alles. Eks see võtab aega, mil asi ennast sisse töötab ja kõik mutrid omale kohale loksuvad, et siis viienda, neljanda või veelgi kõrgema koha nimel võidelda.“

Kes saab mantlipärijaks?

Kui ütled FC Kuressaare mõtled Sander Laht, kui ütled Sander Laht, mõtled FC Kuressaare. Viimased aastad on need sõnapaarid kõigi Saaremaa ja Eesti jalgpallifännide jaoks olnud sünonüümid. Just saarlasena ja Kure enda kasvandikuna on Sander Lahel olnud meie jalgpallis suurem tähendus.

Jalgpall on aga pidevas arengus ja ühe iidoli lahkumine annab võimaluse järgmistele. Nii on paljudel küsimus – kes on see saarlane, kes tulevikus Sander Lahe tulemusteni küündib või need isegi üle lööb?

„Mairo Miil ja Rasmus Saar on nüüd järgmised, aga kas nad nii kaugele küündivad ei oska öelda. Samas on altpoolt tulemas Andero Kivi, Joosep Kobin, Marcus Puust ja Kristofer Leedo. Sõltub kõik nende enda tahtmisest, eesmärkidest ja motivatsioonist, kas nad seda suudavad,“ vaatas Sander Laht tulevikku lootusrikkalt.

„Saarlased jäävad Kuresse ikka edasi. Võib-olla tekib mingi jõudehetk, kus kutid peavad kohanema ja sisse saamine võtab veidi aega, aga suures pildis on mehed juba uksele koputamas.“

Meeskonnavaim viib võidule

Kindlasti oskab Sander Laht öelda, mis on Kure tugevus. „Läbi aastate kestnud ühtne meeskonnavaim,“ põhjendas ründaja. „Sellest on aastaid räägitud, aga paljud mehed, kes meile on siin juurde tulnud ja ära läinud on rääkinud sama asja. Kui oled asja sees tundub see loomulik ja tavapärane. Tegelikult saavad meie meeskonnas kõik väga hästi läbi, kõik on ühise asja eest väljas. See peab ka tulevikus nii jääma.“

Oma kogemuste pealt oskab Sander Laht kindlasti öelda, kuidas FC Kuressaare peaks klubina edasi arenema. „Suund on õige, üritatakse noorematega ja Romani käe all on ka mängustiil välja kujunenud,“ märkis Laht.

„Mina tahaks ise, kuigi tean, et see oleks väga raske, et meeskond baseeruks Saaremaal, algul kasvõi nädalalõpuks. Vaadates Saaremaa üüriturgu, siis on see finantsiliselt põhimõtteliselt võimatu. See jääb ilmselt tulevikku.“

Kuna sel aastal Sander Lahel väga palju individuaalses plaanis midagi ette näidata pole, siis sooviks ta selle aasta vähemalt väravaga lõpetada. Ründaja sõnul antakse tugeva rivaali vastu kodus viimases mängus endast parim, et kolm punkti jääks Kurele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles