JUHTKIRI Tööpuudus ja tööjõupuudus

Saarte Hääl
Copy
Töötukassa Saaremaa osakond.
Töötukassa Saaremaa osakond. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Praegu, mil majanduses on rasked ajad, kasvab töötute hulk Eestis mühinal. Üle 50 000 rakenduseta inimese – seda on palju, üle kolme korra rohkem kui Kuressaares elanikke.

Saare maakonnas oli tänavu oktoobris töötuna arvel 921 inimest ehk 6% siinsest tööjõust. Ehkki pea tuhatkond töötut pole sugugi vähe, moodustab see kogu vabariigi töötute hulgast vaid kröömikese.

Vahest pakub pisut lohutust ka see teadmine, et erinevalt üle-eestilisest töötuse kasvust on Saare maakonnas töötute arv mullusega võrreldes hoopis pisut kahanenud – paljud tänavustest töötutest on üsna kiiresti taas rakendust leidnud ning suuremaid koondamisi pole meie tööstustes õnneks toimunud.

Eelmise aasta oktoobris oli töötukassa Saaremaa osakonnas arvel aga koguni 1001 inimest ehk 80 võrra rohkem kui tänavu.

Vaatamata sellele, et tuhatkond inimest on tööta, valitseb osas valdkondades hoopiski tööjõupuudus. Kuressaare Hariduse kool otsib loodusõpetuse ja keemia õpetajat, eesti keele ja kirjanduse õpetajat ning klassiõpetajat, elektroonikaettevõte Incap Estonia insenere, Saaremaa vallavalitsus erinevate alade ametnikke. Kuressaare haiglasse oleksid aga teretulnud kümmekond spetsialisti silmaarstist psühhiaatrini.

Kõik need täitmata ametikohad eeldavad vastava kvalifikatsiooniga inimesi, keda paraku Saare maakonnas või Eestis tervikuna napib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles