JUHTKIRI Liiga mugavad, et olla terved?

Saarte Hääl
Copy
Vööümbermõõt annab märku südamehaiguste riskist.
Vööümbermõõt annab märku südamehaiguste riskist. Foto: Shutterstock

Lugedes Tervise Arengu Instituudi ülevaadet Saare maakonna elanike tervisenäitajatest, võib tõdeda, et paljude näitajate poolest oleme Eesti keskmisest kehvemad. Mõne osas aga lausa viletsad.

Nii on 1. klassi ülekaaluliste laste osakaal kõige suurem just Saare maakonnas ja siinsetest täiskasvanuist on liiga prisked rohkem kui pooled. Samas näitab statistika, et meie maakonna inimestele ei meeldi tervislikult toituda ega tervisesporti teha, küll aga on paljudele meist meeltmööda napsitamine ja suitsetamine. Pole siis ime, et vereringeelundite haigustest tingitud surmade pooles on Saare maakond Eestis koguni neljandal kohal.

Küllap on vähemalt osa meist kuulnud ütlust “On väike vale, suur vale ja statistika”, mis tähendab, et kõike, mis kirjas, ei tasu uskuda. Ent isegi siis, kui arvata, et päriselt pole olukord nii hull, kui TAI ülevaatest paistab, on meil põhjust muretsemiseks küllaga.

Jah, jõusaalidesse ja terviseradadele spordilembeseid jagub, ent liigagi suur osa meist veedab oma vaba aja mugavasti istudes või lösutades, ekraani vahtides ning midagi maitsvat ja ebatervislikku mugides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles