JUHTKIRI Ahnus ajab upakile

Saarte Hääl
Copy
Raha. Pilt on illustratiivne.
Raha. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

Tavalise inimese jaoks on 350 000 eurot väga suur raha. Peaaegu sama suur on summa, mille saarlased on tänavu kelmidele kaotanud.

Inimesele on omane soov hästi elada. Ja hästi elavat inimene teatavasti siis, kui tal on palju raha. Kuna osa meist leiab, et tööga rikkaks ei saa, jagub neid, kes otsivad selleks muid võimalusi.

Mida teeksite teie, kui saate kirja, et olete võitnud 500 000 eurot või koguni miljoni ning ainus asi, mis selle kättesaamiseks teha, on saata oma pangaandmed?

Või kuidas käitute, kui avastate investeerimisvõimaluse, mis teid väga lühikese ajaga püstirikkaks teeks? Kui leiate välismaa internetipoest lausa uskumatult soodsa hinnaga telefoni, kas kiirustate kohe seda ostma või mõtlete järele?

Inimene, kel jagub kriitikameelt, liigitab sellised pakkumised kohe pettuste alla. Paraku jagub kergeusklikke – ja mitte vähe –, kes lähevad õnge ja loovutavad kelmidele tuhandeid eurosid, laenates vajadusel juurdegi. Mõni saab hiljem aru, et tegi rumalasti, mõni aga ei suuda seda endale tunnistada ka siis, kui on kelmide tõttu purupaljaks jäänud ja sipleb võlgades.

Mida teha, et kelmide võrku mitte langeda? Olge igasuguste suurepärastena paistvate võimaluste ja pakkumiste suhtes skeptiline. Sest kui miski tundub olevat liiga hea, et olla tõsi, siis nii see tavaliselt ongi. Ja kui ise ei oska vahet teha, siis küsige targematelt nõu. Aga ainult neilt, keda saab usaldada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles