LUGEJA KIRI Kuidas muuta elu helgemaks?

Almi Tugev
Copy
Almi Tugev
Almi Tugev Foto: Erakogu

Kodu vaikuses mõtiskledes süütan küünla, kallis jõuluaeg on taas kätte jõudmas. See toob kaasa hinges nostalgilise heldimuse ja imelise ootuse. On andestuse ja andeks palumise aeg, armastuse jagamise, kinkide aeg.

Paraku tuleb tõdeda, et meie ühiskonnas on tõeline jõulukink Jeesus kuidagi varjus. Hiljuti kuulsin Vikerraadiost, kuidas lasteaialastelt küsiti, kelle sünnipäeva jõuluajal tähistatakse. Vastus oli – jõuluvana. See paneb mõtlema, et oleme Euroopas kõige usuleigem rahvas. Miks?

Mõelgem meie esivanematele, kes pidasid usku ja traditsioone pühaks. Tänapäeval on väärtushinnangud kohati paigast nihkunud. Valitseb teadmatus, globaalne majanduslik ja moraalne allakäik, ohtlikud sõjakolded maailmas.

Ma ei hakka loendama kõiki valutegevaid pahesid, neid teab meist igaüks. Maailm on katki, inimsuhted haprad, sassis. Meie riiki võib võrrelda õnnetu tülitseva perega, kus kannatajateks kõik pereliikmed. Kuidas muuta elu helgemaks, inimsuhted väärikamaks, peatada väljaränne? Kas ei peaks me esiisade austuseks-mälestuseks au sisse tõstma kristliku kultuuri, mis õpetab kaasinimest enamaks pidama kui iseennast ja kus kehtib reegel: ära tee teisele seda, mida enesele ei taha.

Kui püüaks ses hullumeelselt kiires elutempos korrakski leida aega mõtisklemiseks, minna eemale ilmakärast – kas pühakotta või metsa vaikusesse. Olla ja mõelda...

Rahulikku, armastust puistavat jõuluaega ja aastavahetust!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles