JUHTKIRI: Smuuli tänav – jääb või kaob?

Saarte Hääl
Copy
Juhan Smuuli monument. 1990/2006. Pronks. Muhu, Koguva FOTO: Kristjan Lust
Juhan Smuuli monument. 1990/2006. Pronks. Muhu, Koguva FOTO: Kristjan Lust Foto: Kristjan Lust

Kui Eesti Ekspress kirjutas möödunud aasta aprillis Juhan Smuuli osalemisest 1949. aasta märtsiküüditamises, läks lahti kirglik arutelu Smuuli rolli üle meie kultuuriloos. Meenutagem või vaidlust, kas Smuuli bareljeef Tallinnas asuva Kirjanike maja seinalt maha võtta või mitte. Bareljeef seisab siiani omal kohal.

Nüüd on Saare maakonna Memento ühendus ja Saaremaa vabadusvõitlejate ühing teinud vallavalitsusele ettepaneku Kuressaare ühelt peatänavalt Juhan Smuuli kui "tulihingelise kommunisti ja küüditaja" nimi ära võtta. Ning asendada see Saaremaalt pärit kirjamehe August Mälgu nimega.

Selles osas, kas nimevahetus oleks õigustatud või mitte, on igaühel oma arvamus.

Ükskõik kuidas ka ei otsustataks – ajalugu on näidanud, et aastakümnetega omaseks saanud nimed püsivad rahva mälus kaua. "Upa meeste juures" saadi kokku ka hulk aastaid pärast seda, kui see Kuressaare südalinnas asunud monument oli maha võetud. Ja seda, kus asus Vojentorg ning millist kaupa sealt osta sai, mäletavad paljud saarlased siiani, kuigi Vojentorgi ennast pole enam ammu. Hoone, tõsi küll, seisab endiselt oma kohal.

Isegi kui kogu linnaosale nime andnud Juhan Smuuli tänavast saaks August Mälgu või mõne teise kultuuritegelase nimeline tänav või siis ennistataks kunagine nimi Nurme tänav, siis vaevalt seda rahva seas lähitulevikus aktiivselt kasutama hakataks. "Elan Smuulis" või "sõidan Smuuli" – arvata võib, et neid fraase kuuleb saarlaste suust ka aastate pärast. Harjumuse jõud on suur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles