MAAILM Pandadiplomaatia: Kuidas Hiina bambuskarusid ära kasutab

Urmas Kiil
Copy
SEIKLEJA: Pildil on hiidpanda Chi Chi, keda on sageli nimetatud ka külma sõja beebiks (Cold War Baby). Enne Londoni loomaaias maandumist oli ta jõudnud viibida mitme riigi pealinnas. Moskvas elavad pandad Chi Chile aga paariliseks ei sobinud ning nendega järglasi soetamast ta keeldus.
SEIKLEJA: Pildil on hiidpanda Chi Chi, keda on sageli nimetatud ka külma sõja beebiks (Cold War Baby). Enne Londoni loomaaias maandumist oli ta jõudnud viibida mitme riigi pealinnas. Moskvas elavad pandad Chi Chile aga paariliseks ei sobinud ning nendega järglasi soetamast ta keeldus. Foto: Wikipedia

Detsembris teatas Peking, et võtab Suurbritannialt ära kaks hiidpandat, kes olid antud brittide käsutusse 2011. aastal. Novembris oli sama juhtunud Washingtoni loomaaias elavate pandadega. Läinud aasta alguses olid bambuskarudest sunnitud loobuma aga jaapanlased. Nemad pidid Hiinasse saatma isegi pandapoja, kes oli ilmale tulnud Jaapanis.

Mis toimub? Kuidas sai juhtuda, et need pealtnäha väga heasüdamlikud loomad on muutunud mitme miljoni dollari suuruse sissetuleku allikaks ja Hiina diplomaatia salarelvaks?

Kõik võetakse ära

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles