Kuidas aidata agressiivset last?

Copy
Loo autorid Kadi Kindlam, Gabriela Rooso ja Monika Sarapuu Saaremaa Toetava Hariduse Keskusest.
Loo autorid Kadi Kindlam, Gabriela Rooso ja Monika Sarapuu Saaremaa Toetava Hariduse Keskusest. Foto: Saarte Hääl

"Laps, kes käitub halvasti, tunneb ennast mingil põhjusel ka väga halvasti. Seepärast peavad vanemad vaatama üle oma peresuhted ja suhtumise ning otsima lapse käitumise põhjusi just sealt," kirjutavad Saaremaa toetava hariduse keskuse (STHK) juhataja Gabriela Rooso ning juhtumikorraldajad Monika Sarapuu ja Kadi Kindlam.

Laste käitumisprobleemidel võib olla palju erinevaid põhjuseid, aga lasteaedades hakkab silma, et kõne hilinemine või vähene sõnavara võivad viia füüsilise eneseväljenduseni ning soodustada käitumisprobleemide tekkimist. Siinkohal on tähtsaks teguriks see, et kodus ei suhelda lapsega enam piisavalt.

Omavahelist suhtlust pärsivad peamiselt nutimängud/seadmed, mis asendavad igapäevast peresuhtlust. Lapse sõnavara seega ei arene. Kui lapsel puudub sõnavara, et oma mõtteid ja vajadusi selgelt väljendada, võib see temas tekitada pahameelt, mis sageli väljendub agressiivsusena. Lapsel on lihtsam teise lapse käest mänguasi haarata, kui selgitada, et ka tema soovib sellega mängida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles