LUGEJA KIRI Tänapäeva poeleib leiva nime ei vääri!

Saarte Hääl
Copy
Soe koduleib.
Soe koduleib. Foto: Elmo Riig / Sakala

Ostsin kauplusest leiva – pruuni koorikuga vormileiva. Pakendil oli kirjas: "Valmistatud traditsiooniliselt kääritatud rukkijuuretisega". Arvasin, et kui leib sisaldab juuretist, järelikult see pärmi ei sisalda. Siis lugesin koostisosade nimekirja: rukkijahu 65%, rukkilinnasejahu, suhkur, sool, pärm, paksendaja guarkummi, emulgaatorid 181, 472.

Mida see guarkummi ja emulgaatorid endast kujutavad, jääb mulle kui tavainimesele arusaamatuks. Kuna sellise koostisega leiba ei saa küll leivaks pidada, mina seda süüa ei tahtnud.

Me sööme iga päev pärmi – rohkem kui seda tegema peaksime. Paistab, et kunagine taluperenaiste tarkus on kadunud, sest leivale pole kunagi pärmi pandud. Nüüd on aga kõik küpsetatud tooted pärmiga. Liigne pärm, rääkimata meie toidule lisatud kummaliste nimetuste ja sümbolitega koostisosadest, mõjub meie tervisele ja sugugi mitte hästi. Kas tõesti ei või Eesti rahvas enam süüa oma puhast rukkileiba?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles