AJA LUGU “Ühenduse kiirus oli “võimas” – miljon korda aeglasem kui praegu"

Tõnu Veldre
Uuendatud 5. veebruar 2024, 12:25
Copy
UUE AJASTU ALGUS: Foto aastast 1996, mil moodne valguskaabel jõudis Muhumaal Võiküla kaudu Saaremaale (SM F 4076:124 Fd).
UUE AJASTU ALGUS: Foto aastast 1996, mil moodne valguskaabel jõudis Muhumaal Võiküla kaudu Saaremaale (SM F 4076:124 Fd). Foto: Saaremaa muuseum

Tänasel päeval võib enamik saarlasi võtta taskust telefoni ja vaadata uudiseid, suhelda sõpradega, ilma et peaks neile helistama, ja teha muid toiminguid. Kuid eelmise sajandi lõpus see nii ei olnud. Selle elumuutva tehnilise lahenduse nimi on internet.

Lihtsustatult öeldes on internet omavahel ühendatud arvutite ehk raalide kogum, kuigi tänapäeval on omavahel ühendatud lisaks arvutitele veel eespool mainitud telefonid, tahvelarvutid, valvekaamerad, saunaahjud ning seda loendit võiks veel pikalt jätkata.

Sellesama internetiotsingu abil on kergesti leitav, et interneti algusaeg jääb 20. sajandi 60-ndatesse aastatesse. Esimesed katsed sellel suunal tegi USA kaitseministeerium, eesmärgiga säilitada andmeside suurte purustuste korral.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles