Simon Graf Tuhkapäev on hinge talgupäev

Simon Graf
Copy
Simon Graf
Simon Graf Foto: Erakogu

"Kas sa teadsid, et sõbrapäev sel aastal langeb kokku teise tähtpäevaga? See on ebatavaline nähtus, et sõbrapäev (või valentinipäev) ja tuhkapäev satuvad kalendris ühele päevale, kuid mõlemal päeval on oma ilu ja tasub tähistada mõlemat," kirjutab EKNK Kuressaare Nelikaare pastor Simon Graf.

Aga mis on üldse tuhkapäev? Päev pärast vastlapäeva oli Eestis vanasti koristuspäev. Viidi tuhk toast välja, tehti tuhkapoissi ja arvati, et ei tohi juukseid lõigata. Kombeid on olnud palju. Nimi "tuhkapäev" (ingl k Ash Wednesday) on rahvusvaheline kirikupüha.

Tuhkapäev tuletab meile meelde, et meie oleme vaid inimesed. Sellel päeval kõlavad kirikutes üle maailma kainestavad sõnad: "Mäleta, inimene, sa oled põrm ja pead jälle põrmuks saama. Paranda meelt ja usu evangeeliumisse." Tuhka kasutatakse mõnes kirikus patukahetsuse märgiks. Ajalooliselt joonistati tuhkapäeva teenistusel pihilise laubale tuhaga rist, kinnitades, et "Issand tõstab tähtsusetu põrmust, tema ülendab viletsa tuhaasemelt." (1Sm 2:8).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles