Juhtkiri Kas sinu pangaandmed on kaitstud?

Saarte Hääl
Copy
Raha. Pilt on illustratiivne.
Raha. Pilt on illustratiivne. Foto: Marko Saarm/Sakala

Uudised sellest, kuidas kelmid inimestelt raha välja petavad või lausa varastavad, on paraku muutunud igapäevaseks.

Sageli on inimesed ise kergeusklikud olnud, vahel aga ei kujuta ohver ettegi, mil moel ta oma rahast ilma jäi. Petukõnesid vastu võtnud pole, sõnumites saadetud kahtlastele linkidele vajutanud oma teada samuti mitte, ei ole ka oma pangakaardi numbreid, paroole ega PIN-koode justkui kellelegi jaganud. Mismoodi siis ometi juhtus nii, et suur summa raha on kontolt kadunud?

Petturid on kavalamad, kui ehk arvatagi oskame, osates rahast lagedaks teha ka ettevaatlikud ja kõikvõimalikest kelmustest teadlikud inimesed.

Kui oled näiteks internetipoe püsiklient, kas saad ikka täiesti kindel olla, et seal on su pangaandmed kaitstud? Vahest tasuks olla kindel, et internetimaksed oleks lubatud ainult siis, kui parasjagu ostu teed. Või mis veel parem, luua netis ostlemiseks spetsiaalne konto, kuhu kannad just nii palju raha, kui maksmiseks parasjagu tarvis on.

Kuna lihtsa raha teenimiseks on tööle pandud võimas rahvusvaheline masinavärk, siis on oma rahast ilmajäänutel vähe lootust, kui üldse, oma raha tagasi saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles