MART MAASTIK Automaks – surnult sündiv vasikas

Mart Maastik
Copy
Mart Maastik
Mart Maastik Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

"Isegi kui automaks kehtestada, peab see olema kõigi suhtes õiglane ja mõeldud konkreetse eesmärgi jaoks, mitte aga lihtsalt riigikassa täitmiseks," kirjutab riigikogu liige Mart Maastik (Isamaa).

Riigikogu menetluses on praegu valitsuse pakutud mootorsõidukimaksu eelnõu, mille kehtestamine tooks autoomanikule kaasa väljaminekute suurenemise. Praegu tuleb autoomanikul maksta kohustuslikku liikluskindlustust, riigilõivu juhiloa pikendamise ja sõidukiga seotud toimingute eest. Lisaks peab teatud aja tagant käima tehnilises ülevaatuses ning loomulikult on vaja osta pidevalt kütust, mille hinna ühe komponendi moodustab aktsiis. Autot soetades tuleb maksta ka käibemaks, mida alates selle aasta 1. jaanuarist tuleb maksta 10% enam. Kõige selle pealt teenib riik raha ja nüüd leitakse, et seda on ikka veel vähe.

Enne valimisi ei teinud keegi juttu uute maksude kavandamisest ega maksutõusudest, ent ühtäkki hakati rääkima uue maksu – automaksu – sisseseadmise vajadusest. Isegi kui automaks kehtestada, peab see olema kõigi suhtes õiglane ja mõeldud konkreetse eesmärgi jaoks, mitte aga lihtsalt riigikassa täitmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles