Saaremaal algab vastuvõtt lasteaedadesse ja 1. klassidesse

Saarte Hääl
Copy
Lasteaialapsed
Lasteaialapsed Foto: Saarte Hääle arhiiv

Saaremaa vallavalitsus alustab 15. märtsist taotluste vastuvõttu uue õppeaasta esimestesse klassidesse. Samast päevast algab vastuvõtt ka lasteaedadesse.

Lapse lasteaeda vastuvõtmiseks saab vanem esitada taotluse Saaremaa valla haridusteenuste haldamise süsteemis ARNO. Taotlusi ajaliselt ei järjestata, kõik kuni 15. aprillini esitatud avaldused loetakse esitatuks samal ajal.

Vanem võib taotlusesse märkida kuni kaks soovitud lasteaeda, esimeseks valikuks on automaatselt lapse elukohale lähim lasteaed. Igal lasteaial on kinnitatud oma teeninduspiirkond ning esmajärjekorras võetakse lasteaeda just selle piirkonna lapsed. Vabade kohtade olemasolul võetakse lapsi ka väljastpoolt teeninduspiirkonda.

Taotlusi hakatakse läbi vaatama pärast 15. aprilli. Vallavalitsus teavitab taotluse esitanud vanemat lasteaiakoha määramisest ja kui taotleja on lasteaiakoha pakkumise kinnitanud, võtab temaga ühendust lasteaia direktor, kuhu lapsele on lasteaiakoht broneeritud. Lasteaiad hakkavad uusi lapsi rühmadesse vastu võtma pärast suvepuhkust, mis jääb enamasti augustikuusse.

Taotlused kooli samas süsteemis

Ka 1. klassi taotluste vastuvõtt toimub haridusteenuste haldamise süsteemis ARNO. Taotluse esitamiseks tuleb lapsevanemal logida sisse ja valida 2024/2025. õppeaasta. Seejärel saab esitada koolimineku taotluse, mille alusel määrab vallavalitsus lapsele kooli.

Lapsevanema jaoks on jäetud kooli esmane valik vabaks. Vallavalitsus ei määra kooli ainuüksi elukoha järgi, kuid kui soovitud koolis on õppekohti vähem kui taotlusi, siis muutub oluliseks ka pere registrijärgne elukoht. Kui lapsevanem on saanud registrist vastuse koolikoha määramise kohta, tuleb tal teise sammuna esitada ARNO keskkonnas taotlus lapse määratud kooli vastuvõtuks, mille alusel saab kool lapse nimekirja arvata. Kõik vajalikud juhised, kuidas taotlusi esitada, on leitavad ARNO keskkonnas, kus vanem saab jälgida oma taotluste menetlemist ja vajadusel taotlust muuta või täiendada.

Vanem, kes soovib oma lapsele koolikohta Kuressaares, peab taotluses ära märkima kaks eelistust. Kui koolikohta soovitakse väljaspool Kuressaare linna, võib piirduda ühe eelistuse märkimisega.

Vastuvõttu erakool Luce avaneb uues vahekaardis esimesse klassi korraldab kool ise, avalduse selleks saab esitada kooli kodulehe kaudu kuni 20. märtsini. Erakoolis koolikoha vastu võtnud lapsele munitsipaalkooli koha vajadusega ei arvestata.

Kui elektroonilise avalduse esitamine ei ole võimalik, saab esitada taotluse ka paberil. Blanketi ja juhise täitmiseks leiab samuti vallavalitsuse kodulehelt.

Elukohajärgse kooli määramise taotluste vastuvõtt kestab 15. märtsist kuni 31. märtsini.

Kõik õigeaegselt, sh ka paberil esitatud taotlused registreeritakse ühtses ARNO keskkonnas ning pärast 31. märtsi algab taotluste läbivaatamine.

Vallavalitsus määrab elukohajärgse kooli Saaremaa vallas registreeritud elukohta omavale lapsele, lähtudes põhikooli- ja gümnaasiumiseaduses sätestatud tingimustest, arvestades esmajärjekorras õpilase registreeritud elukoha lähedust ja ühe pere laste õppimist samas koolis. Vabade kohtade olemasolul saab arvestada ka lapsevanema soove ning võtta kooli väljaspool Saaremaa valda elavaid lapsi.

Vanem saab vastuse lapsele määratud elukohajärgse kooli kohta taotluses märgitud suhtluskanali kaudu. Kui vanem on saanud teate elukohajärgse kooli määramise kohta, tuleb hiljemalt 30. aprilliks esitada ARNO keskkonnas uus põhikooli vastuvõtu taotlus. Kui vanem soovib siiski määratud kooli muuta, tuleb esitada koolivahetuse taotlus.

301 koolikohustusikka jõudvat last

Esimesse klassi minevale lapsele saab taotleda koolikohta ka pärast 31. märtsi, kuid siis määratakse koolikoht arvestades vabade kohtade olemasolu koolis. Konkreetsetest kuupäevadest kinni pidamine on oluline nii peredele kui ka koolidele, et teha vajalikud ettevalmistused uueks õppeaastaks.

Saaremaa vallas asuva kooli esimesse mineva lapse perele, kelle elukoht on registreeritud Saaremaa vallas, maksab vallavalitsus ranitsatoetust 200 eurot lapse kohta. Ka ranitsatoetuse taotluse saab vanem esitada ARNO keskkonnas. Ranitsatoetused makstakse välja septembris, kui koolid on laste õppima asumise andmed riiklikus haridusandmete registris kinnitanud.

Rahvastikuregistri veebruarikuu andmeil elab Saaremaa vallas 301 last, kes jõuavad sügisel koolikohustuslikku ikka või kelle koolikohustuse täitmise algust on eelmisel kooliaastal pikendatud. Kui palju neist alustavad kooliteed Saaremaa koolides, selgub klasside komplekteerimise käigus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles