TAVAPÄRATU KONTSERT Kuressaare muusikakool annab veidi ootamatu ja erilise kontserdi

Copy
Kuressaare muusikakool
Kuressaare muusikakool Foto: Tarmo Berens

Kuressaare muusikakooli Euroopa Vanamuusikapäevale pühendatud kontsert 21. märtsil on inspireeritud ajastust, kust pärineb üldtuntud Eurovisiooni tunnusmeloodia.

Maailma suurim meelelahutusmuusika üritus on oma signatuuri saanud Louis XIV õukonna helilooja Marc-Antoine Charpentieri (1643-1704) üheteistkümne osalisest suurteosest Te Deum D duur.

Tervikuna kujutab Te Deum - au ja kiituse laul Jumalale - endast suurmotetti solistidele, koorile ja saateorkestrile ja kuulub kristliku kiriku suurimate tänulaulude hulka. Eurovisiooni signatuurina kõlab prelüüdi kaheksataktiline algusfraas. Muusikakooli klassikaeelse muusika kontserdil Laurentiuse kirikus saab kuulata M.-A.Charpentieri Te Deumi rondo vormis prelüüdi kogu pikkuses ja mitmes esitlus variandis.

Kuidas M.-A. Charpentieri Jumalale pühendatud teosest sai tänapäevase muusika ja show ürituse signatuur aastal 1956, saab huviline leida interneti avarustest.

2013. aastal kutsuti Euroopa Vanamuusika Assotsiatsiooni (REMA) algatusel ellu Euroopa vanamuusikapäev. Ettevõtmist asus koheselt toetama ka ÜRO eriorganisatsioon UNESCO ja päevaks sai kokkuleppeliselt 21. märts, mis oli muusikaajaloo suurimaks legendiks tituleeritud Johann Sebastian Bachi (21.03.1685-1750) sünnipäev.

Üle Euroopa toimuvad 21. märtsil või selle kuupäeva läheduses varase muusika festivalid, kontserdid, etendused, loengud, töötoad, happeningid, kohvikud jpm. Interneti vahendusel on kogu päeva vältel võimalik kuulata tipptasemel kontserte erinevatest raadiojaamadest. Euroopa Vanamuusika Aassotsiatsioonil on ka oma raadiokanal, mida on lihtne leida, kui panna otsingusse remaradio.eu.

Seekordsel Kuressaare muusikakooli kontserdil esinevad puu- ja vaskpuhkpillide, viiuli ja tšello, klaveri ja oreli, plaatpilli ja löökpillimängijad. Publiku ette tuuakse ka klavessiin ja kaua oma aega oodanud timpanid.

Loomulikult teeb seekord kaasa ka muusikakooli õpilastest koosnev vanamuusikaansambli grupp, kes on ühtlasi vanamuusika traditsiooni kandja ja hoidja kohalikus muusikakoolis. Varsti juba kolmekümnendat aastat...

Oma mitmekülgse tegevusega annab Kuressaare muusikakooli pere endast parima, et ka suursugune sajanditetagune muusikapärand unustuse hõlma ei vajuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles