KRISTI SILLART Iga meie sõna kujundab Eesti tulevikku

Kristi Sillart
Copy
Kristi Sillart
Kristi Sillart Foto: Erakogu

"Täna, meie oma keele päeval, mõtiskleme tavapäraselt rohkem eesti keele ja kultuuri tähtsuse üle, mis tihtipeale näib igapäevaelus iseenesestmõistetavana. Me suhtleme, tähistame pühi ja järgime traditsioone, kuid harva peatume mõtlemaks, milline on nende roll meie eestluse identiteedis," kõneles õpetaja Kristi Sillart täna emakeelepäeva tähistamisel Kuressaare kesklinnas.

Aga just need elemendid – keel, kombed, lood, muusika – on need, mis kujundavad meie Eesti identiteedi, ajaloo ja kultuuripärandi. Need ongi need, mis moodustavad nii minu kui ka meie Eesti.

Selle kõige juures on nii eesti keel kui ka traditsioonid justkui kultuurilise ühtehoidvuse ankur, mis seob meid kindlalt meie juurtega. Iga põlvkond on meie kultuuripärandisse oma jälje jätnud, seda rikastades ja ajas kohandades. Meenutagem ärkamisaja loomeinimesi, kes sütitasid rahvuslikku eneseteadvust, ja meie esivanemaid, kes hoidsid eesti keelt ja kultuuri elus ka siis, kui emakeeles rääkimine oli keelatud. Nende panus on andnud meie keelele ja traditsioonidele jaksu ja elujõudu, eriti rasketel aegadel nagu okupatsioon ja poliitilised murrangud, mil eestluse elemendid olid meie rahvusliku identiteedi ja iseseisvuspüüdluste sümboliks ja tugisambaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles