Inimese kõige olulisem eesmärk – toetada teisi

Merit Vinkel
Copy
Merit Vinkel.
Merit Vinkel. Foto: Erakogu

"Meil peab olema ju suurem eesmärk kui lihtsalt "olemine"," ütles oma kõnes Saaremaa gümnaasiumi õpilane Merit Vinkel, kes saavutas maakonna kõnevõistlusel "Mis on see inimese osa siin maailmas" teise koha.

On külm märtsikuine pärastlõuna lumetus linnas. Päike on juba loojumas ja öine pimedus enda saabumisest märku andmas. Ümber valitseb tühjus, vaid hallid tänavad ja rida üksildasi maju. Valguskiire langedes imbub pähe selgus, et kõik on ju justkui nii nagu olema peaks, kõik on looduses paigas ja elu tsükkel töötab lakkamatult edasi. Aga mõte, et kõik on paigas, ilma et inimesed midagi tegema peaks, ei anna hingele rahu. Miks me siin siis üldse oleme? Või mis on see inimese osa siin maailmas?

Esmalt tuleb tõdeda, et inimesel pole siin maailmas mingit osa ilma teisteta enda ümber. Sünnist saati valdab meid vajadus tunda lähedust nii füüsilisel kui ka emotsionaalsel tasandil. Ja ainult siis, kui see vajadus on täidetud, saab lapsest areneda funktsionaalne ühiskonna liige, kes on suuteline koos meiega selle õhku paisatud küsimuse üle juurdlema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles