ESTA – sotsiaalse heaolu edendajad

Janne Mets
Copy
Janne Mets
Janne Mets Foto: Erakogu

"Viimasel ajal on kindlasti palju lugejad märganud ajakirjanduse ja sotsiaalmeedia lehekülgedel tähekombinatsiooni ESTA. 20. märtsi Saarte Hääl kirjutas Saaremaaga seotud inimestest, kes ESTA-lt tunnustuse said. Kes või mis peitub aga selle tähekombinatsiooni ESTA taga?" kirjutab ESTA Saaremaa piirkonna juhatuse nimel Janne Mets.

Võimalik, et lühendit ESTA lugedes polegi algul arusaadav, kellega või millega on tegemist.

Seda tähekombinatsiooni guugeldades võime hoopiski sattuda USA saatkonna Eesti esinduse veebilehele, kustkaudu saab külastaja taotleda endale reisiluba viisavabaks sõitmiseks USA-sse.

Ei, tegemist pole lihtsalt ilusa naisterahva nimega ega ka mitte reisimise võimalusega. Ka Ameerikasse ei pea sõitma, et ESTA-sse kuuluda. Meie ESTA on lühend Eesti sotsiaaltöö assotsiatsioonist, mis koondab ühe katuse alla paljud sotsiaalala juhid, eksperdid, ametnikud, spetsialistid… ehk valdkonna töötajad erinevatelt ametikohtadelt. Organisatsioon loodi juba juunis 2004, seega tähistame peagi 20. sünnipäeva.

Kõrv, silm, suu ja käsi

Soovides külastada meie kodulehte, pead aga teadma, et veebileht kasutab lühendit eswa, mis tuleb ingliskeelsest lühendist (Estonian Social Work Association, eswa.ee).

ESTA on vabatahtlik ühendus, kuhu on oodatud liituma sotsiaalvaldkonnas tegutsevad ja valdkonna tööd väärtustavad inimesed. Selleks, et kaasa rääkida ja arutada sotsiaaltöö teemadel, edendada sotsiaalset heaolu, sotsiaaltöö eetikat ja kultuuri, osaleda poliitika kujundamisel, esindada ja kaitsta oma liikmete huve.

ESTA annab välja kutsekvalifikatsiooni tõendavad tunnistused sotsiaaltöötajatele, hooldustöötajatele, tegevusjuhendajatele, lapsehoidjatele, tugiisikutele ja võlanõustajatele.

Meil on oma sümboolika, mida on logol kujutatud märkide keeles: kõrv, mis kuuleb; silm, mis märkab ja näeb; käsi, mis toetab; suu, mis räägib, nõu annab ja sõnumeid edastab.

ESTA-l on oma piirkondlikud ühendused üle Eesti. Meie siin Saaremaal tegutseme oma piirkondliku ühendusena – ESTA Saaremaa piirkonna ühendus. Meil on oma juhatus, kuhu kuulub kuus atsakat sotsiaalala entusiasti.

Saaremaa piirkonna ühendus – oleme siinne kohalik häälevedur. Sotsiaalne häälevedur – see on ESTA juhatuste liikmete ühiselt kokkulepitud slogan. Kõlab ju hästi!

Millega me tegeleme kohalikul tasandil?

Meie liikmeskonda kuulub praegu 29 inimest, aga see arv ei ole piiratud. Oodatud on kogu valdkonna erinevatel ametikohtadel töötavad inimesed, maailmaparandajad, kel soov kollektiivi õlatunnet tunda.

Piirkonna tasandil korraldame enamasti igas kuus kohvik-klubi õhtuid, kus saame kolleegidega vestelda päevakajalistel sotsiaalteemadel; viime läbi teemapäevasid, mis tavaliselt on avalikud üritused; korraldame väljasõite liikmetele, et tutvuda teiste piirkondade estalaste tegemistega ja nende korraldatavate üritustega; ammutame teadmisi huvipakkuvatel koolitustel. Samuti osaleme katusorganisatsiooni läbiviidavatel üritustel ja teabepäevadel.

Kuidas ESTA liikmeks saab?

Kõik sotsiaalala valdkondlikud tegemised avardavad meie liikmete silmaringi mitmel erineval moel. Samuti saame olla toetajaks äsja valdkonda sisenenutele.

Erinevatel koosviibimistel saame omakeskis arutada päevakajaliste sotsiaalteemadega seotud muresid, probleeme ja eetikaküsimusi. See omakorda annab võimaluse viia liikmete tööalased mured kohaliku juhatuse kaudu edasi kasvõi ministrini, kui see peaks vajalikuks osutuma.

Märts on sotsiaalvaldkonna inimeste kuu. Nii oli see ka tänavu. Pärnus toimus äsja valdkonna inimeste tunnustusüritus, kus meie maakonnast olid nomineeritud mitmed selle ala töötajad. Tublimad tõid koju ka laureaaditiitlid. Meid märgati ja väärtustati, tunnustati meie tööd!

Märtsikuus avaldas ESTA mitmete oma liikmete kirjutised sellest, kuidas on võimalik teha oma tööd keerulises sotsiaalvaldkonnas särasilmselt. Tore on meediast lugeda, et valdkondlikud juhid väärtustavad oma töötajaid ja kaitsevad läbipõlemise eest.

Kindlasti on valdkonna huvilistel tekkinud juba küsimus, kuidas ESTA Saaremaa liikmeks saada? See on väga lihtne. Tuleb täita vastav avaldus, allkirjastada ja saata see e-mailile esta.saaremaa@lists.oesel.ee või eswa@eswa.ee. Avalduse blanketi leiab ESTA veebilehelt eswa.ee.

Eelnevalt, kui see on vajalik, saame vastata täiendavatele küsimustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles