Pere loodab taastada tuleõnnetuses kaotatud kodu

Monika Metsmaa
, Toimetaja
Uuendatud 8. mai 2024, 16:59
Copy
AHERVARE: Rauna talu suurest elumajast ei jäänud järele eriti midagi.
AHERVARE: Rauna talu suurest elumajast ei jäänud järele eriti midagi. Foto: Päästeamet

Möödunud nädalal Ratlas tulekahjus elumaja kaotanud pere loodab kodu toetajate abiga taas üles ehitada.

"Kui reeded on muidu oodatud ja ägedad, siis kahjuks 3. mail oli kõik teisiti," kirjutas Piret Viherpuu oma Facebooki postituses. "Minu ämm ja äi kaotasid oma kodu Saaremaal, kus olid mitme põlvkonna mälestused. Seda tunnet ei saagi sõnadesse panna."

Ratla külla, kus metsaveerel põles Rauna talu elumaja, said päästjad väljakutse reedel kell 11.18.

Alles jäid vaid seljas olnud rõivad

"Teada on nii palju, et inimesed ei olnud tulekahju süttimise ajal toas, vaid õues," ütles Saaremaa päästepiirkonna juht Margus Lindmäe. "Kui pererahvas õnnetuse avastas, oli telefon toas, tuli aga juba suur."

Lindmäe sõnul proovis perenaine küll tuppa telefoni järele minna, ent sai kätele kergemaid põletushaavu.

"Seega tuli päästjate kutsumiseks minna küla peale telefoni otsima," rääkis Lindmäe. "Kuna naabrid elavad sellest talust üsna kaugel, jäi teate saamine meie jaoks hiljaks."

Esimesena kohale jõudnud Orissaare päästjad leidsid eest trööstitu vaatepildi lausleekides hoonest, millel katust enam ei olnud.

Tulekahju saabusid kustutama ka Kuressaare komando päästjad ning Leisi ja Valjala vabatahtlikud.

"Tööd oli palju ja olukord täbar, kuna päästa polnud suurest pikast talumajast enam midagi," tõdes Lindmäe.

Kella 12.15-ks said päästjad tulekahju kontrolli alla ja suutsid selle likvideerida 15.24-ks. Talu perenaisele andsid meedikud esmaabi.

Margus Lindmäe sõnul pole tulekahju tekkepõhjus veel teada. "Menetleja ei ole veel sündmuspaika jõudnud," ütles Lindmäe.

Hoones olid nii suitsu- kui ka vinguandurid, kuid pole teada, kas need tööle hakkasid.

Majas pole taastada midagi

Tules kodu kaotanud paari poja Alar Viherpuu sõnul jäid vanematele vaid seljas olnud rõivad, kuna majast polnud võimalik enam midagi päästa.

"Ema elab praegu venna juures, isa aga kodus kõrvalhoones," rääkis Viherpuu, lisades, et esmavajalikud asjad on vanematel siiski juba olemas. "Organiseerisimele need oma jõududega ja eks inimesed pakkusid ka oma abi," ütles ta.

Tema sõnul pole majast taastada enam midagi. "Kavatseme püstitada talu hoovile soojakud, kus vanemad elada saaksid, kuni maja on üles ehitatud," ütles Alar Viherpuu. "Püüame majaehituseks vajaliku raha kokku saada näiteks metsa müües, aga kui leiduks aitajaid, oleks suurepärane."

Piret Viherpuu sõnul on alati lihtsam teisi aidata, kui abi paluda. "Eriti mu ämmal-äial, kes on ju alati ise hakkama saanud," märkis ta.

Kes tunnevad, et soovivad Rauna talu uuesti elule aidata, saavad teha ülekande Piret Viherpuu pangakontole EE857700771010348340.

"Iga sent on kulla hinnaga," kinnitas Piret Viherpuu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles