JUHTKIRI Kevadtormi tallermaa

Saarte Hääl
Copy
KEVADTORM – helikopterite dessant Kehila külas.
KEVADTORM – helikopterite dessant Kehila külas. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kuni reedeni võib meie maanteedel ja metsade vahel kohata kaitseliitlasi, liitlassõdureid ja sadu reservväelasi, meie oma ussisõdalasi, kes esimest korda kutsuti nii suures mahus õppustele alles eelmisel sügisel.

Eile harjutati Kevadtormi käigus Kehila küla maadel Saaremaa kaitsmist õhust ja merelt maabuva vaenlase sõjalise operatsiooni ehk dessandi vastu. Britid mängisid vaenlast, lendasid kõigepealt luurele ja seejärel maandusid transpordikopteritega dessantväelased. Loodetavasti saame edaspidigi selliseid sõjalisi operatsioone jälgida ainult õppuse vormis ja päris vaenlase jalg meie maale kunagi ei astu.

Aga kindralid teavad, et Saaremaa vallutamise oht just nimelt dessantoperatsiooni abil oleks vaenlasele NATO-t rünnates strateegiliselt tähtis. Venelased hakkasid erinevate saarte dessandiga hõivamist harjutama juba aastaid tagasi, enne Ukrainale kallale tungimist. Taani Bornholmi ja Rootsi Gotlandi saar ja Mandri-Soome rannaalad said taas garnisonid ja kindlustati kaitseotstarbeliselt pärast Krimmi annekteerimist, meil ei ole Lääne-Eesti saarestiku kaitseks selliseid samme paraku astutud.

Miks on saared tähtsad? Aga seepärast, et siia paigutatud vaenlase õhutõrjepositsioon suudaks koos Kaliningradi oblasti kaugemaa õhutõrjega oluliselt takistada NATO õhujõudude tegevust Läänemerel ja see omakorda muudab keeruliseks laevaliikluse, mis on vajalik vägede saabumiseks, varustamiseks ja täiendamiseks.

Seepärast ongi Lääne-Eesti saarte üllatusrünnaku eest kaitsmine kriitilise tähtsusega ja liitlaste abiga õnnestub meie kaitsjatel sel kevadel oma oskusi olulisel määral täiendada.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles