UHKE! Saaremaal on nüüd kaks "Rohelise lipu" kooli

ROHELISE KOOLI AASTAKONVERENTSIL ANTI SEL KORRAL ROHELINE LIPP ASTE PÕHIKOOLILE: (Vasakult) Maris Mägi Tartu loodusmajast, Aste PK 6. klassi õpilane Marta Mia Vessik, projekti eestvedaja Aste koolis Ülle Soom, president Kersti Kaljulaid, Aste kooli tehnoloogiaõpetaja Mariliis Siigart.
ROHELISE KOOLI AASTAKONVERENTSIL ANTI SEL KORRAL ROHELINE LIPP ASTE PÕHIKOOLILE: (Vasakult) Maris Mägi Tartu loodusmajast, Aste PK 6. klassi õpilane Marta Mia Vessik, projekti eestvedaja Aste koolis Ülle Soom, president Kersti Kaljulaid, Aste kooli tehnoloogiaõpetaja Mariliis Siigart. Foto: Mikk Otsar

Aste põhikool pälvis rahvusvahelise keskkonnamärgise "Roheline lipp", mis anti üle 4. juunil Tallinnas toimunud Rohelise Kooli aastakonverentsil.

"Kuigi Aste põhikool on meie võrgustikus üpris värske liige, on nad palju jõudnud. Nende osalus keskkonnaagentuuri korraldatud videokonkursil "Ringmajanduse meistriklass 2023" tõi neile videomeistri auhinna. Video "Kaarli koolikott" on väärt vaatamine kõigile õpilastele," toodi teisipäeval toimunud tunnustusüritusel Aste põhikooli kohta esile.

Rohelise Kooli aastakonverentsil Tallinnas esindasid Aste põhikooli projekti eestvedajad õppejuht ja bioloogia-geograafiaõpetaja Ülle Soom, tööõpetuse õpetaja Mariliis Siigart ja 6. klassi õpilane Marta Mia Vessik. "Kooli eesmärk on aidata lastel ja noortel kujuneda jätkusuutlikult mõtlevateks keskkonnateadlikeks inimesteks, kes peavad lugu loodusest. Tänased lapsed ja noored otsustavad tulevikus, millises maailmas me elame," rääkis projekti vedaja ja Aste põhikooli bioloogia- ja geograafiaõpetaja Ülle Soom.

Rahvusvaheline programm

Rohelise Kooli programm (ingliskeelse nimega Eco-schools Global) on tuntuim ülemaailmne keskkonnaharidusprogramm õppeasutustele. Ülemaailmselt juhib programmi Foundation for Environmental Education (FEE). Eestis koordineerib Rohelise Kooli programmi Tartu loodusmaja. Rohelise Kooli üleilmses programmis osaleb ligikaudu 53 000 kooli 67 maalt.

Eesti liitus programmiga 2016. aastal. 2019. aasta sügisest koordineerib programmi tegevusi Tartu loodusmaja. Rohelise Kooli programmiga on Eestis liitunud 225 kooli ja lasteaeda. Rohelipu on neist pälvinud 120. Esimese rohelipu said sellel õppeaastal seitse kooli ja 12 lasteaeda.

Foto: Mikk Otsar

Saaremaal on praeguseks roheliseks kooliks tunnistatud lisaks Aste põhikoolile Saaremaa gümnaasium, kes sai lipu möödunud aastal.

Keskkonnamärgis "Roheline lipp" antakse välja haridusasutustele, kes on pannud paika oma keskkonnapõhimõtted, järgides neid nii õppetöös, maja haldamisel kui ka kogu asutuse tegevuse korraldamisel. Keskkonnategevustesse on kaasatud lisaks lastele ja õpetajatele kõik haridusasutuse töötajad ja lapsevanemad.

Rohelise kooli programmiga liitunud koolid Saaremaal
Rohelise kooli programmiga liitunud koolid Saaremaal Foto: Kuvatõmmis kaardilt

Rohelippu saavad taotleda haridusasutused, kes on osalenud programmis vähemalt ühe õppeaasta ja see omistatakse kaheks aastaks. Sel õppeaastal liitusid programmiga Saare maakonnast ka Lümanda põhikool ja Pihtla lasteaed-algkool, kes saavad lippu taotleda tuleval aastal.

Mida keskkonnahoiuks Astes ette võetud, loe lähemalt Aste rohelise kooli blogist.

Tagasi üles