PALJU ÕNNE! Kuressaare kauaaegne usujuht Herman Mäemets 90

Tõnu Veldre
Copy
Herman Mäemets.
Herman Mäemets. Foto: Gert Lutter

Täna tähistab oma 90. sünnipäeva Kuressaares elav ja vanematele saarlastele hästi tuntud baptisti koguduse juht Herman Mäemets.

Oma aastate kohta energiat täis Mäemets on pärit Läänemaalt Ridala vallast Vätse külast. Juba tema vanavanemad olid tegevad Läänemaa priilaste usuärkamisliikumises. Hermani vanematel oli kuus last. Vabadikust isa oli ehitaja ja valmistas mööblit.

Koolis käis Herman soojal ajal läbi metsa kuue kilomeetri kaugusel asuvas Parila algkoolis, seejärel õppis Haapsalu õpetajate seminaris, kus tema kaasõppurid olid saarlased Ülo Vooglaid ja Endel Noor. Õpetajate instituuti teda ei võetud, kuna ta ei nõustunud komsomoli astuma. Selle asemel saadeti tööle Riisipere lastekodusse.

Siis tuli ajateenistus Nõukogude armees Rostovis Doni ääres. Suhteliselt vaba elu elava orkestri tromboonimängijana hakkas ta osalema sealses baptistikoguduses. "Mundriga ei tohtinud minna, aga üks usklik noormees andis mulle koosolekutel käimiseks oma riided," meenutab Herman. Siis toimus tema elus tõsine muutus. Sellest ajast peale unustas ta viina ja suitsud ja pühendus usule.

Keeldus koostööst julgeolekuga

Kahe aasta pärast koju jõudnud, sai ta tööd Tallinna 18. keskkoolis poisteklassi õpetajana. Paraku ei meeldinud Hermani usklikkus uuele Venemaa-eestlasest õppealajuhatajale.

Järgnes vestlus kahe julgeolekumehega, kes tegid talle ettepaneku hakata oma kaasõpetajate järel luurama ja kuuldust ettekandeid tegema.

Hermani kindel ei lõppes tema koolist koondamisega, aga seda alles kolme aasta pärast. Iseloomustusse kirjutati, et hea pedagoog, aga nõrk noorte ateistlikus kasvatamises.

Usuasjade voliniku loal sai ta teenima Suure-Jaani kogudussse. Aasta pärast, 1961 komandeeriti ta kolmeks kuuks Saaremaale, asendama siinset koguduse õpetajat. Piiritsooniloa andis talle seesama usuasjade volinik, kuigi Saaremaa julgeolekus oldi selle vastu.

Kolmest kuust sai 44 aastat. 1964. aastal ordineeriti Herman Mäemets pastoriks. Tippaegadel kuulus kogudusse 280 liiget.

Siioni kiriku ehituse mõttega tuli kogudus välja juba 1982. aastal. Luba saadi Moskvast alles 1988. aastal ja valmis sai kirik 1993.

Koguduse töös osaleb siiani

2004 oli Mäemets koos abikaasaga ühe aasta Kanadas Vancouveri kogudust teenimas. Kuressaare koguduse tegemistes osaleb ta jõudumööda siiamaani.

Tema esimene abikaasa Milli on siit ilmast juba ammu lahkunud, teine abikaasa on Marge. Poeg Margus juhib nüüd Kuressaare kogudust, tütar Maris on perearst. Lapselapsi on Hermanil kolm ja lapselapselapsi neli.

Lõpetuseks ütleb Herman Mäemets, et maailmas on palju pingeid nii valitsuste kui ka inimeste vahel. "Pingete ainuõige lahendus on otsene vahekord Jumalaga ja siis kõik häda taandub. Seda olen ma elus palju näinud," lausub ta.

Tagasi üles