PILT SAI SELGEMAKS Paadipõgenikest on koostatud vabaõhunäitus

Copy
Foto: Gert Lutter / Saarte Hääl

Kuressaare rannaalal, Sõrves ja Vikil Mihkli talumuuseumi juures saab vaadata vabaõhunäitust "Saatuseaasta 1944", mille teemaks paadipõgenike saatus 80 aastat tagasi. Igas kohas on üleval neli infostendi. Kaks neist üldandmete ja kaks kohaliku infoga. Näitus on välja pandud kokku kaheksas Eestimaa paigas.

“Eesti mälu instituut on mitu aastat pannud kokku põgenite nimelist andmebaasi. Lõplik see nimekiri ei ole, aga olemas on palju arhiivimaterjale, palju kartoteeke, ka näiteks Saaremaa muuseumi käsikirjad. Nüüd saame varasemast täpsemalt öelda, kui palju millisest piirkonnast inimesi põgenes," selgitas Saaremaa muuseumi direktor Priit Kivi, kes koostas näituse Saaremaad puudutava osa.

Lõpliku tõe väljaselgitamist segavad põhjaläinud paadid, erinevad nimekujud, kuid pilt sai siiski selgemaks. Nimekiri puudutab kõiki sõja lõpus lahkunuid. Sõrves olev näituse osa ongi pühendatud Saksamaale deporteeritud sõrulaste saatusele, selle pani kokku Katrin Äär.

Näituse ajastatus merepäevade algusega on Kivi sõnul puhas juhus. "Aga merepäevade ajalookonverentsil avan seda teemat ja põgenemise lugu lähemalt," märkis ta, soovitades huvilistel ka konverentsile tulla.

"Teine maailmasõda hävitas Eesti riigi ja pillutas laiali meie rahva. Eestist lahkus põgenikena ligi seitse protsenti meie inimestest. Nii nagu igal põgenikul on oma põgenemise lugu, on ka igal paigal lugu, mida püüame näituste kaudu jutustada. Kaheksas Eestimaa paigas saab lugeda ja vaadata traagilisi lugusid, kuidas Nõukogude terrori hirmus lahkusid kodumaalt terved pered ja kogukonnad," ütles näituse kuraator Meelis Maripuu, kelle eestvedamisel on mälu instituut kogunud põgenike andmeid alates 2022. aastast.

Tänaseks on tema sõnul esimese etapina kontrollitud ligi 65 000 Rootsi ja Saksamaale jõudnud põgeniku isikud ning välja selgitatud nende varasem elukoht. Põgenike peamised sihtriigid olid Saksamaa ja Rootsi, kuid sealt suunduti edasi Põhja-Ameerikasse, Austraaliasse, Lõuna-Ameerikasse jm.

Tagasi üles