JUHTKIRI Kindlustusselts leidis Metskülast "Teise Eesti"

Copy
Päästjad Auriga keskuse ees
Päästjad Auriga keskuse ees Foto: Erakogu

Kirjutame täna lehes kahest turvalisusega seotud uudisest. Üks üdini positiivne, räägib Sõrve vabatahtlikust päästekomandost, kes sai äsja endale Soomest päästeauto ja loodab peagi saada ka päris oma ruumid. Me räägime seejuures kogukonna tugevast toest nende tegutsemisele, sellest, et edukad ettevõtjad Aivar Pohlak ja Peeter Tiitson panustasid komandole auto ostmiseks hulga raha ning et appi tuli ka omavalitsuse projektitoetus.

Me räägime sellest, et tublid Sõrve inimesed, nii nagu ka vabatahtlikud päästjad mitmel pool mujal Saaremaal ja Eestis hoolitsevad kohaliku kogukonna turvalisuse eest, seejuures vabatahtlikule tööle kulunud tunde lugemata ja raha küsimata.

Ja me kirjutame tänases lehes kainest kaalutlusest, arvutialgoritmide kalkuleeritud ja põhjalikult timmitud äririskide hindamisest ERGO kindlustuses, kes keeldub kindlustamast üht Metskülas asuvat talumaja.

Sest see maja asub perifeerias, Saaremaa äärealal, "kolkas", millest lähim päästekomando asub nii kaugel, et Exceli järgi ei jõuaks päästjad kohale õigeks ajaks.

Seejuures ütleb päästeamet, et kaugus komandost ei ole sugugi määrav, vaid oluline on omanike teadlikkus tuleohutusest ja see, mida inimene ise on oma kodus tuleohutuse heaks ära teinud.

Paraku ei ole Metsküla juhtum Eestis ainulaadne ja samasugustel riskihinnangutel põhinevatel kaalutlustel on lisaks eramajaomanikele "teise sorti" kvalifitseeritud ka ettevõtteid, mis kindlustusseltsi hinnangul tegutsevad liialt riskantsel alal ning seetõttu teenust osta ei saa.

Teine Eesti on olemas.

Tagasi üles