ANNA HOOGU Henno Käo portreefilm "Oliüks Henno" vajab rahasüsti (1)

Copy
Henno Käo oli nii lastekirjanik kui ka kunstnik.
Henno Käo oli nii lastekirjanik kui ka kunstnik. Foto: TOOMAS HUIK/PM/EMF

Laimjala loodussõprade selts võttis kolm aastat tagasi ette hulljulge sammu teha omakandi mehest, multitalent Henno Käost portreefilm. Suur töö on tehtud, nüüd on vaja veel raha.

2021. aasta kevadel viskas endine Laimjala rahvamaja juhataja Inga Rand õhku killu, et ka Henno Käo on väärt dokumentaalfilmi. "Õnneks või õnnetuseks juhtusin mina olema kuuldeulatuses ja püüdsin selle killu kinni," rääkis dokumentaalfilmi valmimise eestvedaja Eha Ennemuist, kes toona filmi tarbeks PRIA toetust taotles, Saarte Häälele 2022. aasta novembris.

MTÜ-le Laimjala Loodussõprade Selts tulid filmi tegemiseks appi kohalikud noored Marika Vana ja Sören Tali, kes on filmindust õppinud, sellel alal töötanud ja teavad, mida teevad.

Tänaseks on filmitegijad juba kolm aastat intervjueerinud Henno kaasteelisi (Rein Kirst, Leelo Tungal, Lauri Nebel, Tiina Linna, Ivo Linna, Peeter Kaljumäe, Tõnu Raadik, Maie Käo jpt) ning tuhninud arhiivimaterjalides. "Tegutseme paljuski õhinapõhiselt ja lubame, et tulemus on nauditav. Oleme üht-teist näinud ja julgeme soovitada," ütles Ennemuist.

Nüüd on aga vaja raha, et soetada arhiivimaterjale ja maksta autoritasusid. Kuna Henno Käo suri juba 20 aastat tagasi, on arhiivimaterjalid filmitegijatele väga vajalikud. "Filmiteemas võõrad ei kujuta ettegi, kui kallid on arhiivimaterjalid ja autoritasud. Ühe minuti hinnaks üle saja euro," märgivad filmitegijad Hooandjas.

Filmi, mille eesmärk on teha portreelugu andekast kunstnikust, lastekirjanikust, illustraatorist, kalligraafist, lauljast, laulusõnade loojast, luuletajast – multitalent Henno Käost –, eelarve on kokku 14 000 eurot. Raha kulub arhiivimaterjalide väljaostmiseks (ca 5000 eurot), autoritasude maksmiseks (ca 4000 eurot) ja filmi kvaliteetseks viimistlemiseks (ca 3000 eurot). Filmi lisana valmivad ristsõna ja brošüür Henno Käost, sellest, kuidas filmi tehti, ja sellest, mis ei mahtunud filmi sisse. Selleks kulub hinnanguliselt 1000 eurot.

Ennemuisti sõnul on PRIA-lt ka osa toetust kätte saadud, kuid suurem osa lisandub filmi valmimisel ja aruande esitamisel.

"Hooandjal on hea süsteem. Kui eesmärki ei täida, saavad annetajad raha tagasi ja keegi kellelegi võlgu ei jää. Mulle soovitati nii suure summa korral püstitada mitu eesmärki. Kui esimene eesmärk saab täidetud, loetakse projekt õnnestunuks ja vähemalt selle eesmärgi summa saab kätte," põhjendas Ennemuist, miks kogutakse Hooandjas raha osade kaupa.

Kuna esimese päevaga on annetati juba üle 900 euro, loodab Ennemuist, et 54 päevaga on võimalik 13 000 eurot kokku saada.

"Tegelikult on kulusid rohkem, aga PRIA ja Hooandja projektidega saame hädavajaliku kokku," lisas Ennemuist.

Film "Oliüks Henno" valmib 2024. aasta lõpuks.

Tagasi üles