MÄLESTAME Võitjate meel on sügavast sügavam... Jää hüvasti, armas Inge Jalakas

Copy
Inge Jalakas (25. aprill 1977 – 29. august 2024)
Inge Jalakas (25. aprill 1977 – 29. august 2024) Foto: Erakogu

"On laule inimeste sees, mis jäävad elama... " (Juhan Viiding). Just sellise teema valis Inge 1995. kevadsuvel keskkooli lõpukirjandiks. Viimases lauses kirjutab Inge: "Soovin, et elulaulu refrään tuleks niivõrd kaunis, et selle heli jääks mulle alatiseks pähe kumisema."

Ja see refrään tuli. Liiga vara Inge jaoks, liiga ruttu meie kõigi jaoks. Aga see tuli võimas ja kumiseb alatiseks nüüd meis kõigis – Inge peres, kodukoolis, vallas ja mere tagagi, kõigis sõprades, kes Inget teavad ja tunnevad. Elulaul, meie armsa Inge laul.

Me teame vaid osa, mida Inge planeeris ja soovis, nii juhtus, juhtub edaspidigi. Seda teavad Inge pere ja lähedased, sõbrad ja kaasteelised: Inges oli vägi, mis andis sündmustele hinge, mängudele mõtte, ettevõtmistele sisu ja süsteemi. Oli miski imeline jõud, millega Inge innustas ja toimetas, oli eesmärk ja sihikindlus, mis nakatas ja pani toimetama.

Oma esimesed sammud, sõnad ja tantsud tegi Inge Vättal.

Vanaemaga lammaste karjatamine, isa või vanaisaga külgkorviga mootorrattaga külavahel sõitmine, esimene isa toodud, merest päästetud koer Sassu.

Armsa klassivenna Silvariga kohtumine, armastus kogu eluks ja imelised tütred.

Inge pere on kindlus: kokkuhoidmine ja hoolimine ja lisaks lõputu loovus, unustamatud koosviibimised jaanipäeval, aastavahetusel, sünnipäevadel. Kuidas muidu said sündida Inge töö ja lõputud uued mõtted ja ettevõtmised, uskumatu energia: huvikool Inspira tegemised, üleriigiline huvihariduskonverents, ülevallaline lastekaitsepäev, uued sütitavad ettevõtmised.

Inge oli nõudlik ja armastav ema, suunav, innustav õde ja armas naine oma mehele Silvarile.

Inge oli Õpetaja, temas oli õpetaja ja hea inimese vägi, soov teha oma tööd parimal moel, kogu südamega. Inge säras ja sätendas...

"Ära mind lahti lase... " on Inge loodud rahvatants Sõleseppadele. Me keegi ei lase lahti Sinust mõtetes ja eeskujus, armas Inge, aga me laseme Sul lendu minna ja tähena särada. Ikkagi on kurb, kuigi Sa ei lubanud...

Sügav ja vaikne – ei midagi keerulist.

Lihtne ja kirgas on tema selgus,

teisel pool mõtete ja sõnade meelt.

Võitjate meel on sügavast sügavam.

Suur ja soe kallistus kogu perele, meie südamlik kaastunne!

Kõik tuttavad, sugulased ja sõbrad on oodatud Inge ärasaatmisele ja austamisele 7. septembril kell 11 Kuressaare Nooruse kooli aulas. Muldasängitamine Kudjape kalmistul. Seejärel jagame Nooruse kooli sööklas mälestusi ja meenutusi Ingest.

Kuressaare Nooruse kooli pere ja Saaremaa vald

Tagasi üles