TERVIS Stress – kas üksnes moesõna või tõsine mure?

Copy
KALAPÜÜK KUI STRESSIMAANDAJA: Psühholoog Tõnu Lehtsaar kirgliku kalamehena kinnitab, et kalalkäimine aitab nii ihu- kui ka hingehädade vastu.
KALAPÜÜK KUI STRESSIMAANDAJA: Psühholoog Tõnu Lehtsaar kirgliku kalamehena kinnitab, et kalalkäimine aitab nii ihu- kui ka hingehädade vastu. Foto: Erakogu

Stressist on saanud justkui moesõna – ikka ja jälle kuuleb kedagi kurtmas, et tal on stress, räägitakse stressis lastest ja täiskasvanutest, stressi tekitavast õppimisest ja tööst. Sellest, mis see stress üldse on, kuidas seda ära tunda ja maandada, rääkisime psühholoog Tõnu Lehtsaarega, kes eile jagas Kuressaare rahvaülikooli avaseminaril mõtteid teemal “Positiivselt heitlikus maailmas”

Räägime kõigepealt sellest, mis on stress.

Stress – see on ülemäärane sisepinge. Ülemäärasus tähendab siin kahte asja. Esiteks, inimese enda jaoks on pinget liiga palju, üle piiri või määra ja ta tunneb end seetõttu halvasti. Teiseks, inimese suutlikkus või tõhusus langeb – stressis inimene ei suuda nii palju ja hästi teha, kui ta rahuseisundis või normaalolukorras seda jaksaks.

Tagasi üles