ÜLESKUTSE Saatke meile oma emade ja vanaemade koogiretsepte!

Joosep Aavik sugulaste juures Stockholmis.
Joosep Aavik sugulaste juures Stockholmis. Foto: Saaremaa muuseum

Johannes ja Joosep Aaviku majamuuseum ning Kuressaare ametikool kutsuvad üles: saatke maestro Joosepi 125. juubeliks oma vanaemade ja emade parimaid koogi- ja tordiretsepte!

“See võis olla 1938 või aasta hiljem, vabariigi aastapäeva ajal, kui emad olid koolis teinud einelaua.

Joosep Aavik tuleb, nii nagu ta ikka käis, pea norus natukene, aga ometi oli ta selleaegne mustermees, tõeline härra. Niisiis Joosep Aavik tuleb ja vaatab neid küpsetisi, keel käib natuke suunurgast läbi – see oli tal pärast ka –, ja valib: "Seda," nii maias nägu ees, "seda, seda ja seda."

Üks, mida ta alati esimesena otsis ja vaatas, oli niisugune kreemitoru, mida tänapäevalgi tehakse – taignast toru, mis täidetakse vahukoore või väga hea kreemiga. See oli tema jaoks niivõrd populaarne, et koolilaste emad hakkasid neid kooke kutsuma Aaviku torudeks," on meenutanud Joosepi õpilane Ingrid Jõelaid (Saarte Hääl, 29. juuni 2012).

17. novembril tähistame Saaremaa armastatud muusikaõpetaja, koorijuhi, helilooja ja organisti maestro Joosep Aaviku 125. sünniaastapäeva suure heategevusliku juubelitortide oksjoniga.

Sellega kogume raha Joosepi juubelikingiks, milleks on eestlasest klaverimeistri Gustav Leppenbergi käe all valminud ja mängukorda seatud kabinetklaver, mis oli omal ajal kasutusel Kuressaare Eesti Seltsis ja millel Joosep oma Vallimaa tänava kodus, tänases Aavikute majamuuseumis mängis.

Praegu majas asuv pianiino on oma elutöö teinud ja läheb muuseumi hoidlasse pensionile, Leppenberg on aga hoidlast liikunud juba Klaverite Kantsi renoveerimisele.

Leppenbergi kabinetklaver on plaanitud koju naasma novembri keskel ja selle on lubanud sisse mängida tunnustatud pianist Sten Lassmann avaakordina Aavikute maja loomeresidentuurile, kus heliloojad, pianistid ja interpreedid saavad süveneda oma töösse ja loomingusse, ning ühtlasi pakkuda meistriklasse ja töötube Saaremaa lastele ja noortele.

Joosepi klaveri taastamiseks ja loomeresidentuuri avamiseks kulub vähemalt 4000 eurot, millest 1000 euroga toetab MTÜ Vöimalus, samuti on eraisikud annetanud mõnisada eurot.

Suure heategevusliku juubelitortide oksjoni korraldavad koostöös Aavikute majamuuseum ja Kuressaare ametikooli kondiitriõpilased – Joosep Aaviku auks ning ühtlasi ka selleks, et tunnustada ja meelde tuletada meie kohalikku ajaloolist kõrgetasemelist kohvikukultuuri, koduseid koogi- ja tordivalmistamise traditsioone.

Just viimaste tunnustamiseks kutsuvad Aavikute majamuuseum ja Kuressaare ametikool ühiselt kõiki üles saatma oma vanaemade ja emade nn ruudulise kaustiku parimaid koogiretsepte ja tordivalmistusviise, mille seast kondiitrid valivad ühe, mille järgi valmistada oksjonile autori nimeline tort. Selle retsepti saatja saab preemiaks tordi ametikooli kondiitritelt.

Palume saata retseptid hiljemalt 30. septembril e-posti aadressile aavikud@samu.ee ja märkige kindlasti retsepti autori/kasutaja nimi, sünniaasta, ning eriti kena, kui on lisada ka jutt ja foto sellest pidulikust puhust (sünnipäevast, juubelist, perepeost), mil kooki või torti on söödud, siiani süüakse. Kui e-posti võimalust pole, ootame retsepti Aavikute maja Vallimaa 7 postkasti.

Täname ette kõiki, kes on nõus oma pere koogi- ja tordikunsti meie maiasmokast maestro suure sünniaastapäeva tähistamiseks jagama!

Tagasi üles