Juhtkiri Kas ilm on hukas?

Copy
Pärast pikka suve saabus viimaks sügis.
Pärast pikka suve saabus viimaks sügis. Foto: Elmo Riig

Nii pikka suve – maikuust kalendrisügise alguseni ja rohkem veel – ei mäletagi. Septembrisoojus purustas mõnelgi pool varasemad rekordid.

Kas nii pikad on ka järgmised suved? Ja mis saab talvedest? Kas lund meie saartele ikka jagub ja kui jah, siis kas see ka maha jääb? Või sarnaneb kolme talvekuu ilm pigem sompus ja vihmase novembri omaga?

Oleme harjunud end pidama pigem põhjamaa inimesteks. Ja põhjamaa seostub teatavasti külmade talvede ja mõõdukalt soojade suvedega. Prognoos aastaiks 2041–2070 näitab aga, et meid on ootamas soojemad suved ja lumeta talved. Kindlasti on sellel ka omad plussid – näiteks väiksemad küttekulud –, ent kindlasti ka ohud ja probleemid.

Kõrgemad temperatuurid põhjustavad kuumaga seotud haigestumiste ja surmade sagenemist, põllumajanduses aga kaasnevad soojema kliimaga riskid saaki himustavate kahjurite näol, keda meil praegu ei ole.

See, et kliima muutub, on tõsiasi. Inimkond – ka meie siin väikeses Eestis – peab sellega arvestama ja mõtlema, kuidas nende muutustega elama õppida.

Tagasi üles