ROLAND MERE Egomotivatsioon versus finantsmotivatsioon ehk Turismimaksust

Copy
Raha. Pilt on illustratiivne.
Raha. Pilt on illustratiivne. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik / Arhiiv

"Turismimaksu kehtestamine Saaremaa vallas pole mitte ainult õigustatud, vaid see on ka hädavajalik vahend tagamaks, et kohalikud elanikud ei pea üksinda kandma turistide põhjustatud koormust," kirjutab Roland Mere.

Üks kuulus stseen, mis on mulle eluks ajaks meelda jäänud, on lapsepõlves loetud Mark Twaini romaanist "Tom Sawyeri seiklused", kus tädi Polly käsib Tomil aia ära värvida, mis on tüütu ja rutiinne ülesanne. Selle asemel, et vastumeelne töö ise ära teha, kasutab Tom kavalust ja paneb teised lapsed uskuma, et see on suur au ja lõbu. Nad lausa maksavad talle, et saaksid tema eest planku värvida.

Meie saar on üks Eesti kaunimaid ja unikaalsemaid turismisihtkohti, kuhu saabub igal aastal tuhandeid külastajaid nii kodu- kui ka välismaalt. Paraku jah – viimasel ajal on välja ilmunud teatud eksperdid, kes ise ei anna sadadele töötajatele tööd ja kelle ärid ei ole seotud kinnisvaraga ning kes tõdevad ja annavad hinnanguid, et Saaremaa turismiettevõtjad peaksid oma strateegiat muutma. Ma arvan, et strateegiat peaks muutma ka see, kellele on pandud kohustus oma valla heaolu eest hoolt kanda, ehk vallavalitsus.

Tagasi üles