Saaremaa rannalt leiti siinmail seninägematu nahkkilpkonn

Copy
Saaremaa rannalt leitud kilpkonn
Saaremaa rannalt leitud kilpkonn Foto: Erakogu

Saaremaalt leiti Eestis seni avastamata liik: nahkkilpkonn. Hiiglasemõõtu eluka pealuu ja kilp on nüüd hoiul Tartu Ülikooli loodusmuuseumis.

Tänavu juulis uhtus meri Saaremaa rannaliivale suure surnud kilpkonna. Eile jõudsid looma jäänused Tartusse, kus muuseumi teadlased tundsid leius kilbi järgi ära Eestis seninägematu nahkkilpkonna, vahendab Novaator.

"Sellist looma meil ei ole siin varem teadaolevalt ujunud," ütleb TÜ loodusmuuseumi DNA- ja keskkonnakogu proovide kuraator Sergei Põlme.

TÜ muuseumi zooloogia teaduri Villu Soone sõnul on leid samuti väga haruldane: "Mitte meie riigi jaoks, vaid üldse kogu regiooni jaoks. Sellist leidu Läänemeres ei ole kusagil. Ainult Taanist mõnikord on leitud."

Nahkkilpkonn on Soone sõnul avaookeanide liik, kes pesitseb näiteks Kariibi mere ääres või troopilises Aafrikas. Siiski tuleb liik toime ka jahedamates vetes ja käib rannal munemas.

Foto: Erakogu

Saarte Häälele teadaolevalt ei teavitanud kilpkonna leidnud inimene ei teavitanud sellest keskkonnaametit. Taolistest haruldastest leidudest oleks õige kohe teada anda.

Tagasi üles