JUHTKIRI Ehitame silla? Üle Tori jõe?

Copy
Tori jõe silla ja Lootsi tänava eelprojekt „Paus“ (autor arhitekt Tiit Sild).
Tori jõe silla ja Lootsi tänava eelprojekt „Paus“ (autor arhitekt Tiit Sild). Foto: Saaremaa vallavalitsus

Saarte Hääl võtab täna luubi alla Tori jõele uue silla ehitamise rahastamise. Ühte otsa pidi puudutab see Saaremaa vallavalitsust ja teisest küljest MTÜ-d Saarte Kalandus, mis jagab Saare maakonnas Euroopa Kalandusfondi raha.

Me ei väida, et selles midagi valesti on, kui Saaremaa vald MTÜ liikmena euroraha taotleb. Ei, kaugel sellest! Iseasi on see, miks peaks silda rahastama ja rajama just praegu, kui Saaremaa valla investeerimivõimekus on kukkunud väga sügavasse auku.

Muidugi võib mõista vallajuhtide soovi saada doonorlust olukorras, kus endal sissetulekuid napib, kuid teisalt seab igasugune kaasfinantseeringu vajadus vallaeelarve veelgi pingelisemasse seisu. Hinnanguliselt vajaks sild vallakassast juurde poolt miljonit. Aga võib-olla rohkemgi.

Saarte Kalandusest raha küsimise teine tahk puudutab piinlikku olukorda, millesse on sattunud kahel toolil istuv Saaremaa ettevõtja Mihkel Undrest. Saaremaa võimuliidu võtmeisikuna on ta samal ajal ka Saarte Kalanduse juhatuse esimees.

Võime ju mõista tema soovi kehvas rahalises seisus valda igati toetada, kuid nagu loost selgub, tekitas Saarte Kalanduse viimasel üldkoosolekul just Lootsi tänava silla küsimus paksu verd ja ajendas juhatuse esimeest paluma hindamiskomisjonil ühte teist projekti madalamalt hinnata ja sellele vähem punkte anda.

Seda väga küsitaval põhjusel, sest hindamiskomisjon lähtub projektidele hindepunktide andmisel selgetest kriteeriumidest, mille Saarte Kalanduse liikmed on neile ise ette kirjutanud.

Kuidas edasi, Saarte Kalandus?

Tagasi üles