ETV menusaade "Siin me oleme" valmis Saaremaal kui seiklusfilm

Copy
Foto: Erakogu

Tänaõhtune ETV saade "Siin me oleme" sai purki suve lõpus Orissaares, mil teletegijad veetsid päeva koduhooldaja Gea Siineriga. Saate autor Mirjam Mõttus meenutab, et Orissaares filmimine osutus lõpuks tõeliseks reaalajas toimuvaks põnevikuks.

"Koduhooldaja Gea oli just 95-aastase Bernhardi peale võtnud ja temaga Orissaare Coopi poole suundumas, kui mulle meenus, et me pole ju poe käest filmimiseks luba küsinud," meenutab Mõttus. "Tagapingil istuv režissöör kraamis koheselt internetiavarustest Saaremaa Coopi kontaktid välja. Alustasin kõne, keerates samal ajal Gea järel poe parklasse. Kiire tutvustus ja siis teadaanne – mul on piinlik, aga me teeme saadet, aga poes filmimiseks pole me luba küsinud, samas ilma selleta ei saa. Kas see asi oleks võimalik korda ajada?"

Foto: Erakogu

Samal ajal jägis Mõttus tahavaate peeglist, kuidas Gea on juba Bernhardiga autos väljunud ja poe poole sammumas. Teletegija sõnul on saate seisukohalt ülioluline kogu materjal just dokumentalistlikus vormis saada kätte, mitte hiljem lavastades. "Kõik need väikesed tegevused – poodi sisenemine, ostukäru võtmine, juhiste andmine – see ongi see, mis teeb "Siin me oleme" saatest saate, mida inimesed armastavad – päriselt päris elus kohalolek. Selle püüdmine nõuab reaktsioonikiirust," märgib ta.

Saarlaste kiires reageerimisvõimes ei pidanud Mõttus pettuma. "Teisel pool toru kõlasid täpsustavad küsimused, minu pulss aina tõusis. Me polnud veel kokkuleppeni jõudnud, aga Gea oli juba poodi sisenemas," kirjeldab Mõttus ärevat olukorda.

"– „Jah, aga kas me saaks teha kiiremini palun, nad tõesti kohe lähevad poodi ja on ülioluline, et me saaks kõik üles filmida.”

– „Ärge muretsege, meil siin teine inimene räägib juba teises telefonis poe juhatajaga ja annab talle infot edasi.”

Mul oli tunne nagu oleksin helistanud numbrile 112, kus kriisi lahendatakse mitmel liinil korraga. Ja just sel hetkel, kui ma nägin tahavaatepeeglist, et Gea astus poodi, kinnitas hääl torus, et luba on olemas, võite minna. Võimas, saarlased! Sellise suhtumise ja tegutsemiskiirusega elate te kõik üle. Võrukese süda rõkkab äratundmisrõõmust."

Sotsiaalteemad muutuvad üha olulisemaks

Miks neil teemadel aga praegu rääkima peab? Veidi rohkem kui aasta tagasi jõustus hooldereform, mille üheks eesmärgiks on võetud võimaldada eakatel võimalikult kaua oma kodus elada.

Eesti Sotsiaaltöö Assotsatsiooni juhatuse liige Eike Käsi tõdeb saates, et selle organiseerimiseks on vaja rohkem hooldustöötajaid kui neid praegu saada on. Samuti on juurde vaja abivahendeid, mis eakate elu ja koduhoolduse võimalikuks teeks.

Raha valdkonnas aga endiselt napib. Samas teevad need, kes hooldajatöös enda kutsumuse leidnud on, seda suure missioonitundega.

Foto: Erakogu

Orissaares töötaval Gea Siineril on koduhooldaja kogemust juba üle 15 aasta. Vastavalt vajadusele on tema tööülesannete hulgas nii poes ja apteegis käimine kui hügieeniprotseduuridel aitamine.

Hooldaja päevad on toimekad ja kõik tegevused pannakse ühtsesse süsteemi kirja. "Mul on kõik hooldusplaanides kirjas, mida ma teha võin," selgitab Gea. Teenustel on oma nimekiri ja koduhooldajad panevad täpselt kirja – mida, kellega ja kui kaua tehtud. Süsteem kogub andmed kokku, sotsiaaltöötaja kontrollib tegevused üle ja arved saadetakse välja täpselt vastavalt sellele, mis kirja sai.

"Kas tuleb kogukonnast teade, naabrid märkavad, lähedased märkavad või inimene ise pöördub," selgitab Orissaare teenuskeskuse sotsiaaltööspetsialist Merilin Nöör, kuidas koduhoolduse vajadusega inimesed tavaliselt teenuseni jõuavad. Inimese toimetulekuvõimet laiemalt hindavad Saaremaal sotsiaaltöötaja ja sotsiaalhooldaja koos ning siis otsustab sotsiaaltöötaja, millist teenust klient täpselt vajada võiks.

Kuigi hooldust vajavaid inimesi on palju, ei olnud saate rambivalgusesse oma lugu jagada tahtvate inimeste leidmine siiski niisama lihtne. “Eelmisel aastal filmisime automaksu saate jaoks toredaid intervjuusid ja kohtumisi Sõrve poolsaarel. Olles ise Võrumaalt, siis muidugi, saarlased pugesid mulle oma vahetu oleku, otsekohesuse ja kõrge eneseteadlikusega kohe naha vahele. Seda suurem oli mu rõõm, kui selgus, et Orissaares leidub julge koduhooldaja, kes on valmis oma igapäevatööd meiega jagama,” meenutab Mirjam.

"Siin me oleme: sõltuvuses sotsiaaltöötajaist" on eetris reede õhtul kell 20:00 ETV-s.

Tagasi üles