Venemaa kooliõpikud on karmi tsensuuri all

Urmas Kiil
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ajavahemikus 2014 kuni 2018 on õpikute nimekiri, mida Venemaa koolid tohivad oma raamatukogudesse soetada, märkimisväärselt kahanenud. Prantsuse mõjuvõimsa õhtulehe Le Monde vaatleja Isabelle Mandraud kirjutab, et võimud sunnivad õpikute autoreid oma ideid esitama neile meelepärases valguses.

Venemaa Kõrgema Majanduskooli professor Igor Lipsits ei varja oma pahameelt, kirjutab Le Monde. Tema gümnaasiumiastmele mõeldud majandusõpik lülitati üleriigilisest nimekirjast välja. Venemaa koolid tohivad aga osta vaid sellesse nimekirja kantud õpikuid.

Põhjus on lihtne – Lipsitsi õpikus tõstatatud küsimused ja seal toodud näited “ei aita kaasa kodumaa-armastuse süvenemisele ja patriotismitunde kasvule”. Nii näiteks on Lipsitsi õpiku 60. leheküljel kirjeldatud järjekordi kunagise Nõukogude Liidu poodides. See ei võimaldavat aga õpilastes tekitada uhkustunnet oma kodumaa üle. Venemaa haridusametnike arvates on sääraste näidete toomine võrreldav kõige ehtsama ketserlusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles