Maria Faust ja kena klõmakas munaviskit

Mehis Tulk
, toimetaja
Copy
NOMINENT: Maria Faust on nomineeritud BMW Jazz Welt auhindadele, mis selguvad mai alguses. Enne auhinnagalat andis ta sarnaselt teiste nominentidega kontserdi BMW Museum´is.
NOMINENT: Maria Faust on nomineeritud BMW Jazz Welt auhindadele, mis selguvad mai alguses. Enne auhinnagalat andis ta sarnaselt teiste nominentidega kontserdi BMW Museum´is. Foto: Serious Pakzad

Saksofonist ja helilooja Maria Faust esineb sünnipäeva puhul üle mitme aasta taas Kuressaares Pöide pruulikojas, kus esitleb oma uut plaati “Farm Fresh”.

Neljakümnendatesse jõudmise puhul teeb Taanis elav muusik reveransi Eesti publikule ja korraldab eksperimentaalse muusika päeva Jazzkaare raames. Et saarlased sellistest üritustest enamasti ilma jäävad ja peavad leppima vaid mahedate, seedimist soodustavate saundidega, siis võttis Faust kätte ning otsustas ühitada enda ja Pöide pruulikoja sünnipäeva ning pakkuda Kuressaare inimestele 20. aprillil midagi tavatut.

“Minu muusika vajab pisut teistsugust pakendamist. See ei sobi restoraani seedimist soodustama. Kontserdipaik peab andma muusikale midagi juurde. Täiendama, komplimendina,” selgitas Maria Faust Saarte Häälele. Pruulikoda tundus talle ühest küljest kõige “avant-gardim” kontserdipaik Kuressaares, samas on tegu ainsa industriaalse keskkonnaga, kus inimesel on ka mugav istuda.

Pöide pruulikoja peremees Koit Kelder ütles, et algatus selline üritus teha tuli Marialt. “Haarasime kiirelt mõttest kinni. Usun, et see, mis kõlama saab, sobib ideaalselt sinna keskkonda,” selgitas ta. Lisaboonus on tema sõnul see, et pruulikoda peab 20. aprilli oma sünnipäevaks. “Miks mitte siis kuuendat sünnipäeva sel viisil tähistada,” lausus Kelder.

Kui oleks suvi, võiks sünnipäevalapse sõnul kontserdi õigupoolest ka mõnes laudas teha. “Albumi nimigi nagu nõuab seda. Õlletegemine on ka mingis mõttes nagu “farming”,” tõdes Faust. “Inimene, sealhulgas üleharitud muusik ei peaks end liiga tösiselt võtma ja suurtel lavadel on nagu juba mängitud küll. Pruulikoda ja selle inimesed on parim lahendus,” lausus ta.

Oma uuest, ameeriklaste Tim Dahli ja Weasel Walteriga valmistatud helikonservist rääkides nentis Faust, et Farm Fresh on üks igavesti hea jook (toores, veel soe muna ja viski). “Aga kui filosoofilisemalt öelda, siis tähendab album minu jaoks uue kümnendi algust ja teise lõppu. Mingis mõttes on see selline eksistentsi ühe osaga leppimine. Tee, mis tahad, aga me oleme alati mingis mõttes orjad – kanad puuris, forellid tiigis. Las siis see uus orjuse etapp tulla värske ja helge,” selgitas ta.

Nii et siis üks korralik klõmakas munaviskit rindu ja ununevad nii puurivõrk kui ka tiigikaldad. Vähemalt natukeseks.

Millega Maria Faust mängib

Saksofon: Selmer Mark VI Alto 

Huulik: Mayer 7

Trostid: Rico Jazz Select 3 Hard

Farm Fresh

Sünnipäevkontsert ja plaadiesitlus 20. aprillil Pöide Pruulikojas kell 20. Uus koosseis ja uus plaat ameeriklastest legendidega. Maria Faust – altsaksofon, Tim Dahl (USA) – basskitarr, Weasel Walter (USA) – trummid.

Plaadid

Bitchslap Boogie 2008

Warrior Horse 2010

Fest På Amager (Pistol Nr 9) 2012

Jazz Catastrophe 2013

Ears On / Socks Off (erinevad artistid) 2013

Sacrum Facere 2014

Earth Core (Shitney) 2017

In The Beginning (koos Kira Skoviga) 2017

Machina 2018

Farm Fresh (ilmub 19. aprill 2019)

Allikas: mariafaust.com

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles